Pokoj pro malé uličníky

Anna Dlouha
19. Listopad 2015

Vytvořit dětský pokoj tak, aby splňoval Vaše požadavky a samozřejmě požadavky malého raubíře, je někdy náročné. V případě, že plánujete zrekonstruovat či nově vybavit pokoj pro Vašeho mužského potomka, zkuste se zeptat přímo jeho. Děti jsou totiž nejlepšími rádci. Dejte dítěti důležitou roli rádce a naslouchejte jeho snům a přáním. Vyslechněte si tyto nápady a střádejte si je. V případě, že máte nápadů dost, můžete jeden z nich vybrat, nebo se nashromážděnými nápady alespoň inspirovat. Konec konců vybavujete jejich dětské království.

 

Dětské pokoje by měly splňovat tři požadavky - bezpečnost, praktičnost a zajistit dostatek pohodlí. Výše zmíněné požadavky leží na mysli spíše Vám – rodičům. Vaše malé ratolesti zajímá úplně něco jiného - do jaké míry jim pokoj umožní rozvoj fantazie, znalostí a dětského dovádění. Děti potřebují svůj dětský svět, který s tím naším nemá mnoho společného. Jedná se o takový svět, kde se podlaha mění v žhavou lávu, prostěradlo ve strašidlo a dvoupatrová postel v pirátskou loď.

 

 Vytvořit jedno takové dětské království dostala za úkol Renata Pápaiová. Ta mezi ingredience úspěchu na kvalitní  bydlení přimíchává několik přísad - útulnost, vzdušnost, teplo domova, atmosféra a pohodlí. Je vidět, že svůj recept na pohodlné žití skutečně dodržuje a každá přísada v něm má svou nezpochybnitelnou roli. Díky tomuto architektonickému cítění se podařilo vytvořit i pokoj pro malého Filipa.

 

Pokoj byl navržen do námořnického stylu. Nechybí modrá barva, povlečení se symbolikou žraloků či kormidlo jako dekorace. Dokonce i tapety dokreslují atmosféru „námořnického pokoje“ – nalezneme zde kotvy  nebo slavné námořnické pruhy.

Lezecká stěna sice s mořem nemá mnoho společného, avšak v pokoji má svou úlohu. Ať už se bude chtít malý Filip pouze předvést před kamarády nebo zahnat odpolední nudu, zeď je pro něho připravena. V případě, že stěna omrzí, působí alespoň jako originální dekorace.