Podlahy nejen pro Dubínka

Anna Dlouha
11. Leden 2017

Přestože je dvacáté první století spíše dobou umělých hmot, přírodní materiály, s dřevem v hlavní roli, si stále zachovávají svou oblibu. Polidštěné dřevo je neskonale vděčným a dlouhodobým materiálem, ve kterém je ukryta minulost celé naší civilizace. Dobré vlastnosti dřeva – pružnost, houževnatost, pevnost - objevili již naši předkové a naučili se jich využívat ve svůj prospěch, a tak to vlastně zůstalo do dnes.


 

Kouzlo dřeva, jeho snadnou opracovatelnost a ochotu přijímat nejroztodivnější tvary objevila také společnost Kratochvíl parket profil s.r.o., jež je distributorem švédských dřevěných podlah. Naprostou novinkou je kolekce dubových podlah s názvem Kährs Smaland.

 

V překladu ze švédštiny znamená Smaland „malé země“. Označení sahá až do 12. století, kdy označovalo území bájných lesů rozdělených do menších celků v čele s třinácti náčelníky. Právě inspirace malými zeměmi, 13 náčelníky a divokou přírodou dala vzniknout 12 rustikálním dubovým dekorům. U poloviny z nich výrobce použil speciální techniku opracování okolí suků do hloubky, čímž dojde k jejich zvýraznění a zplastičtění povrchu.

Právě krásné lesy, tajemné hory a třpytivá jezera Švédska se otiskly do dubových podlah Kährs Småland. Kolekce zahrnuje světlé i tmavé odstíny – škála odstínů čítá studené tóny „bílé mlhy a mrazu", teplejší zlatavé odstíny medu a jantaru, ale také odstíny tmavší, např. hnědého uhlí či tabáku.

 

Každé prkno je ošetřeno zvlášť. Docílí se tak krásné kompozice suků, struktur a prasklin. Mořený, kartáčovaný, ošetřený přírodním olejem – to je unikátní podlahový povrch, jehož bylo docíleno za pomocí robotů. Výsledkem je dynamický povrch, který mění vzhled dle intenzity osvětlení a úhlu pohledu.

Podlahy od společnosti KPP dnes zdobí řadu reprezentativních budov. Na domácí půdě se po nich můžete projít například v Grandhotelu Pupp, ve Státní opeře v Praze či např. v brněnském Besedním domě. V zahraničí pak kouzlu dřevěných podlah podlehly např. v českém velvyslanectví v Berlíně, Vídní, Pekingu anebo v Ústavním soudu v Košicích.