Podkrovní víkendové bydlení z Krkonoš

Natálie Vopařilová
12. Červen 2018

Bydlení na venkově v podhůří Krkonoš? Už jen to zní jako pohádka. Krásná lokalita je ale pouhý úvod do bytu v korespondujícím designu. Realizaci podkrovního příležitostného bydlení v podhůří Krkonoš má na svědomí Mgr.Vladan Běhal. Byt vznikl v prostorách původního hospodářského stavení. Dům byl rozdělen na několik bytů určených k pronájmu, podkrovní byt si však přáli majitelé pro sebe, spíše pro občasné nebo popřípadě víkendové bydlení. 

Byt je zakomponován do původní trámové konstrukce. Díky tomu je zachován volný podhled a člověk se v prostoru necítí stísněně. Kuchyně, jídelna a obývací pokoj na sebe volně navazují a tvoří souvislý prostor. Ložnice se nachází v mezipatře - galerii. Do galerie vedou schody, tvořeny pevnými ocelovými lany a kartáčovaným běleným dubem. Díky tomu, že se jedná o byt určený pouze k dočasnému pobytu, nebylo nutné řešit problémy denně využívaných prostor - například problém s úložným místem

 

Bydlení se nese zejména v odstínech bílé barvy. Jelikož je byt malý, jsou světlé odstíny dobrou volbou. Bílá dělá prostor opticky vzdušnější a prostornější,  v kombinaci s denním světlem je pak byt zároveň přirozenou cestou osvětlen. Bílé stěny souznívají s bílým nábytkem. Stůl je vyroben přímo studiem, židle jsou dovezeny z Itálie a upraveny do odpovídajícího designu a barevnosti. Celek je podtržen krémově hnědou podlahou. Podlaha je stejně jako schodnice žebříku vedoucího do galerie vyrobena z kartáčovaného běleného dubu. Interiér je ve výsledku doplněn o prvky hnědých barev. Dekorací v něm není moc, když už se ale s nějakými setkáme, stojí to za to. Příkladem mohou být tmavé květináče s dlouhými větvemi sahajícími téměř až ke stropu.


Interiér v principu disponuje velmi jednoduchým a čistým designem, který má svůj řád a pravidla. Díky zachované a odhalené trámové konstrukci je stále zachován náznak typického venkovského hospodářství, který nás nenápadně odkazuje na pomyšlení na tradiční okolní zástavbu, tamější čistou přírodu a historii domu.