Podkrovní dvojčata aneb 2 loftové byty v 1

Luci Bečková
8. Březen 2016

Název projektu: Twin Loft

Stručná specifikace: dvě jednotky spojeny v jednu

Design: CHACOL, Inc. (ředitelé Apurva a Chinmaya)

Hlavní dodavatel: Taz Construction (Alex Taslimi)


       

        Projekt byl zahájen jako jediná půdní vestavba. Neúmyslně se však rozšířil do své finální podoby, kterou můžeme nadneseně nazvat "podkrovní dvojčata" - twin loft. Klient chtěl původně přepracovat svůj dosavadní pracovní loft s rozlohou cca 150 m².

 

"Když jsme byli připraveni zažádat město o stavební povolení, narazil na příležitost koupit podkroví hned vedle. Tak začalo přehodnocování celého projektu." 

 

        Ten se tedy vrátil znova "do plenek". Klient se v mezičase také stihl oženit, takže do nového bytu se měla časem nastěhovat nově vzniknutá rodina. Hlavním cílem bylo seskupit tyto dva přilehlé loftové byty do jednoho propojeného prostoru. Povolovací proces byl spletitý a zkomplikovaný potřebou sjednotit dvě samostatné jednotky do jedné. Další neopomenutelnou okolností bylo narození dítěte, téměř hned jakmile začala stavba. Vzhledem ke "start-stop" procesu přerušovaných prací to od původního konceptu zabralo celé čtyři roky.

 

        Veškeré prostory byly přerozděleny do menšího počtu větší místností. Jedna polovina se stala obyvatelnou částí, druhá slouží pro zábavu a hosty. Plovoucí strop je nejen funkční částí prostoru, ale slouží také jako "stuha", která svazuje celý interiér. Bílá nástěnná police, připomínající kamenolom, krásně doplňuje původní těžké betonové zdi a sloupy. Samozřejmostí jsou prémioví dodavatelé kuchyňských systémů, vysocé kvalitní povrchové úpravy, široká prkenná podlaha a všemožné truhlářské vychytávky.