Podkrovní bydlení v Trnavě

Tomáš Čech
25. Srpen 2016

Majitel si přál bydlení, kam se bude rád vracet ze svých milovaných cest a zároveň mu i během pobytu doma bude jeho vášeň neustále připomínána. Oslovil proto Studio e, respektive Erika Pastucha, který pro něj nový prostor pro život navrhl.


Autor: Studio e I Ing. arch. Erik Pastucha 

Realizace: 2015

Plocha: 140 m²

Místo: Trnava I Slovensko


Komplikovanost zadání spočívala především v umístění bytu do půdního prostoru. Bylo nutné se přizpůsobit komplikované geometrii střechy a jejím limitům. V prvním podlaží mezonetu je umístěn velký obytný prostor tvořený společenskou zónou a kuchyní s jídelnou. Dělí je krb a těleso komína a také schody vedoucí na galerii. Z té je přístup do pracovny a do prostorné ložnice s vlastní privátní koupelnou a šatnou.

 

V celém interiéru jsou používány nenásilné a kvalitní materiály, které skloubí jednoduchost a teplo domova. Jsou zde kvalitní a známé designové kusy a zároveň spousta prostoru pro nově přivezené suvenýry z cest po světě.

 

„Jak moc omezující jsou střešní okna? Umí s nimi žít každý? Jsou univerzální? A nebo vyžadují specifického uživatele? Lze komfortně žít jen s nimi? Jsou plnohodnotná? Jaké jsou jejich výhody? Kde mají slabiny?“

Mapa světa je rozdělena do geometrických čistých ploch s rozdílnou barevností. Speciálně pro tento projekt byla natištěna na tapetu a umístěna na zeď. Majitel si zde může značit místa, která již navštívil a vybírat destinace, kam by ještě rád zavítal.

Kuchyně je otevřena do krovu, je nad ní umístěna galerie. V prostoru je vytvořen „lustr“ kombinací mnoha jednoduchých světelných zdrojů. Pod ním je varný ostrůvek, který je zároveň pomyslným barem. Na druhém konci, pod střešními okny, pak přechází v jídelní stůl.

Krb je velmi chytře umístěn tak, že zahřívá prostor fyzicky i mentálně na obou stranách. Zároveň je dělícím prvkem. Kovové schodiště má stupně ze stejného materiálu, jaký je použit na podlahu, z dubového dřeva.

Na celé vnitřní stěně bytu je umístěn betonový obklad. Ten společně s podlahou propojuje všechny místnosti. Části interiéru, kam nedopadají přirozené sluneční paprsky, jsou osazeny pečlivě navrženým systémem osvětlení.

Ložnice je snad nejbarevnějším pokojem, především díky použitému koberci. I zde bylo nutné vyrovnat se se složitou geometrií. Postel je mírně odsazená od stěny a otočená tak, aby bylo možné zde pohodlně spát a zároveň se kolem ní dalo bezproblémově procházet.

Prostorná terasa, která je umístěna vedle obytného prostoru, je jediným místem, kde jsou klasická vertikální okna. Jinak jsou ve všech pokojích použita okna střešní. Celkem je jich zde 11, některá samostatně, jiná ve skupinách. Třeba jako nad jídelním stolem nebo nad galerií.

Vstupní část bytu je umístěna ve spodním podlaží. Je zde celkem velkorysé množství skladovacích prostorů a rovněž je zde samostatná koupelna/toaleta. Hlavní hygienické zázemí je pak hned v sousedství hlavní ložnice. Je mnohem prostornější a nabízí vanu i sprchu.

 

Čtěte také
Architektura
2. Říjen
Architektura
26. Září
Interiérový design
6. Říjen
Architektura
3. Říjen