Podkroví rodinného domu přeměněné na harmonickou oázu klidu

Natálie Vopařilová
24. Říjen 2018

Vůně exotiky je pro mnohé z nás velkým lákadlem. Je to důvod, proč navštěvujeme jiné země, důvod proč vyjíždíme za hranice, nebo důvod, proč navštěvujeme indické i asijské restaurace, či orientálně laděné čajovny. Kouzlo východní kultury je zkrátka nesmrtelné. Pokud si ho chcete užívat každý den, ale nemůžete si dovolit často cestovat, nabízí se přívětivé řešení.

 

S pomocí šikovných interiérových designéru si můžete váš kousek exotického orientu zařídit i u vás doma, stejně jako to majitelka prostor realizovaných (nejen) interiérovým studiem Free architects!

 

Rekonstrukce probíhala v podkroví rodinného domu na ploše 56m2. Realizace zahrnuje obývací pokoj, ložnici a malou pracovnu. Relativně nezvyklá kompozice podkroví přidává na orientálním působení. Volně navázaný prostor v sobě nechává bez zábran proudit klid a harmonii, příjemnou atmosféru, kterou interiér vyvolává. Průběh realizace bylo možné sledovat v rámci pořadu Jak se staví sen VIII.

 

Celé podkroví je pojato v již zmíněném orientálním stylu. Styl v pojetí Free architects má hned několik charakteristických rysů, které tvoří základní kostru celého designu, který si už majitelé posléze mohou doplňky a vybavením dotvářet dle vlastního uvážení. Pojďme se s některými z nich seznámit!

 

Nejnápadnějším rysem, který designu jasně velí představuje hojné užití teplých tónu, zejména pak terakotově oranžové barvy, která je zastoupena ve výmalbě celého podkroví. Barva má šanci skvěle vyniknout díky světlému základu, zejména pak díky podlaze z bělených prken a smetanovému obkladu z dřevěných palubek na stropě a po vnitřní obvodu podkroví.

 

Na informaci i skutečnost ohledně obkladu některých částí podkroví dřevem se váže fakt, že interiér klade důraz na užití přírodních materiálů a užití přírodních prvků v něm - příkladem lze uvést s oblibou užívané dřevo a ratan, které tvoří celý nábytek a vybavení nebo jeho části. 

 

Na závěr je nutno uvést zcela příhodné užívání tradičních orientálních vzorů na textiliích. Vzory pojednávají koberečky i polštáře a jsou odrazem kultury blízkého východu. Interiér je pak dekorován předměty majitelky, které nasbírala na cestách. Opomenout ale nejde ani dekorování interiéru rostlinami, keramikou či svíčkami. Specialitkou podkroví jsou pak malá litinová kamna, která prohřívají pohodově naladěný prostor.