Plánujete stavět? Zohledněte přírodu!

Natálie Vopařilová
22. Březen 2018

Přírodní domy, ekostavby. Pojmy, o kterých už každý z nás alespoň jednou slyšel. Málokdo ale ví, o co se vůbec jedná. Pokud máte k přírodě blízko a chystáte se stavět, rozhodně byste měli zvážit právě tuto variantu. Mluvíme-li o přírodním bydlení, myslíme tím dům, který je vystavěný z materiálů šetrných k přírodě, ale zároveň o domě, který je plně funkční a efektivní. Ukázkou nám mohou být například přírodní domy vystavěné pod vedením Jakuba Gajdy. Ty jsou jedinečné nejen díky své šetrnosti k přírodě. Vynikají také svým ojedinělým vzhledem!

 

Ke stavbě se v zásadě nepoužívají materiály, jako je například beton. Využívány jsou materiály přírodní, tedy hlína, dřevo, kámen, ovčí vlna, nebo rostlinné materiály jako je například len či konopí. Co víc, tato skutečnost skýtá opravdu báječný fakt! Pro stavbu se upřednostňují zejména materiály již recyklované, nebo materiály získané z lokálních zdrojů. To znamená, že váš dům bude postaven především z materiálů typických pro okolní krajinu. Přírodní materiál bude maximálně a efektivně využit a dům díky tomu navíc skvěle souzní s okolím. Doplňujícím materiálem pak bude materiál recyklovaný. Budete moci denně usínat s pocitem, že přírodu drasticky nezatěžujete, ale přitom efektivně využíváte její dary.

 

Již jednou zmíněná hlína je základním kamenem přírody samotné. Pokud se chcete reprezentovat jako milovníci přírody co nejvíc, oblečte svůj dům do přírodní hliněné omítky. Hliněnou omítku je možné použít v interiéru i exteriéru a zpracovávat ji lze hned několika způsoby, podobně jako tomu je u klasických omítek. Pokud máte představu o flekaté zapáchající zdi, jste na omylu. Hliněné omítky jsou velmi vzhledné a dostupné jsou dokonce v různých barevných variantách.

 

Netypický tvar? Žádný problém! Firma má zkušenosti i s netradičními požadavky. Díky spolupráci s architekty a projektanty je schopná nabídnout neotřelé originální návrhy realizace. Ty vznikají na základě požadavků klienta, okolní krajině a materiálech, které budou použity.

 

Pokud chcete zachovat ducha příroda i v interiéru určitě oceníte i další služby firmy. Vybavení domu roubeným schodištěm nebude rozhodně žádná chyba! Stejně tak neprohloupíte, pokud pokoje zabydlíte rustikálním nábytkem. Zajímavým produktem, který by mohl nejednoho klienta oslovit jsou také dveře z kůry.

 

Co si myslíte o přírodním bydlení vy? Šli byste do něčeho takového?