Pivní oáza

Tomáš Čech
23. Červenec 2018

Mnoho lidí si pod titulkem představí starou, trochu „zaplivanou“, putyku. Že to jde i jinak předvedli architekti ze studia Vrtiška • Žák.


Autor: VRTIŠKA • ŽÁK

Realizace: 2012


Tento článek je trochu specifický a jiný než ostatní. Nejde totiž o jeden projekt, ale rovnou o dva. V roce 2012 společnost Heineken společně s architekty vytvořila na Designbloku výstavní stánek a bar s relax zónou.

Prvně jmenovaný stánek je vlastně jednoduchý prostor vymezený strečovou látkou. Ta vytváří tvary organických zborcených ploch a zároveň je perfektním izolantem. Uprostřed je několik sedátek, ze kterých je výhled na projekční plochu, kde se promítá projekt českých designérů a filmy Heineken.

Bar s relax zónou je vlastně ještě jednodušší. Obdélný půdorys a v něm několik vysokých stoliček se stoly. Celé kouzlo se skrývá ve dvou prvcích. Čelní stěnou je „probourán“ otvor ve tvaru hvězdy, která je ve znaku pivovarnické společnosti. A s hvězdou se ještě pokračuje - je totiž i na víčkách, ze kterých je vytvořen rastr pokrývající stěny.

„Jednoduché, elegantní - nic víc není potřeba. Takto by se tyto dvě instalace, jsou totiž dočasné, daly shrnout. Je to však o poznání složitější. Architektům se podařilo ze zdánlivě banální aktivity, a sice pití pověstného „lahváče“, udělat cool a fajn zážitek. Může za to atmosféra, kterou vytvořili. Schopnost architektury ovlivňovat prostředí se zde ukazuje ve velmi jasné a silné podobě.

Dovolím si ještě jednu poznámku. Téma „lahváče“ může svádět k povrchnosti a hlouposti. A některým českým architektům se to dokonce již stalo. Studio Vrtiška • Žák se toho však vyvarovalo a za to jim patří gratulace.“

 

 

Světlý interiér a projekce tvůrčích nápadů vytváří dohromady velmi optimistický dojem.

 

 

Sedíte, díváte se a můžete si dát i to pivo.

 

 

Organická instalace je jasně oddělena od původního interiéru stavby. Správně s ním funguje.

 

 

Jednoduchý prostor. I ten může působit.

 

 

Příjemný detail, lidské měřítko, vtip. To všechno je stěna z víček.