Pět výhod mezonetového bydlení

Anna Dlouha
23. Listopad 2015

Pokud hledáte kompromis mezi bytem a domem, mezonet je ta správná volba. Mezonetové byty, společně s loftovými, slaví velký úspěch a jsou čím dál tím více vyhledávaným typem bydlení.

 

Co je vlastně mezonet? Slovo mezonet pochází z francouzského maisonette a znamená domeček. Tohle jediné slovo Vám vlastně vysvětlí podstatu mezonetu – byt připomíná dům. Jedná se zkrátka o „klasický“ byt, který se rozkládá do dvou, případně více, pater. Přestože architektura stavbě mezonetů věnuje dostatečný prostor, mezonety se vytváří i ve starších budovách. V případě, že nad Vámi nikdo nebydlí (byt je na prodej), stačí získat povolení a můžete si nechat jeden takový byt vytvořit. K propojení dvou bytů dochází za pomocí vnitřního schodiště.

 

Pojďme se společeně podívat na pět výhod, které s sebou mezonetové bydlení přináší

První výhodou je oddělení privátních částí bytu – ložnice, dětských pokojů, pracovny – od těch společenských. Společenskými prostory chápejte kuchyň, obývací pokoj, jídelnu, případně další místnosti. Oddělení privátních částí není nic netradičního, neboť u rodinných domků a vilek se tak děje již nějaké to století. Přesto se jedná o velkou výhodu. Můžete pozvat své přátelé a známé na návštěvu, aniž by došlo k narušení Vašeho osobního prostoru a soukromí.

Druhou výhodou je klid. Lidé, kteří žijí v domě, situaci s narušováním domácího klidu řešit nemusí, avšak v bytových jednotkách jsou hluční sousedé velmi častým jevem. Dvoupatrový byt nabízí řešení – zejména druhé patro - neboť je mimo dosah přízemního hluku.

Třetí velkou výhodou je možnost bydlení v centru města. Lokalitou pro stavbu rodinných domů jsou většinou městské periférie, příměstské satelity či nedaleké vesničky. Mezonetový byt snadno pořídíte i v centru města. Čímž se Vám podaří vyřešit problém s brzkým ranním vstáváním a dalekým dojížděním do práce či do školy.

Čtvrtou výhodou je krásný výhled na město, neboť většina z těchto bytů je vybavena velkými okny, terasou či balkónem. Mezonetové byty se tedy mohou pyšnit prosvětlenými, teplými mísnostmi a možností posnídat croissanty s džusem na čerstvém vzduchu.

 

Pátou výhodou je rozloha, neboť oproti obyčejnému bytu máte vlastně dvakrát tolik prostor.