Pasivní dřevostavba pod slovenskými Tatrami

Pavla Kubu
9. Říjen 2018

V dnešní době touží stále více lidí žít ekologicky s ohledem na přírodu a energeticky úsporně. To se samozřejmě týká také otázky bydlení. Naše domy by ideálně měly být pasivní či energeticky úsporné, ale zároveň nabídnout praktické dispoziční řešení a vysoký komfort jak v létě, tak i v zimě. A v každém případě za nízkých nákladů. Vše výše uvedené splňuje i půvabná pasivní dřevostavba v moderním duchu, kterou vám dnes představujeme. Byla zrealizována za pouhých osm měsíců!


Autor: Mgr. art. Bjørn Kierulf, Ing. arch. Petra Trokanová, Bc.

Lokalita: Liptovská Kokava, Slovensko


Dům byl postaven pro klientku, která se chtěla odstěhovat z Bratislavy a koupila pozemek pod Tatrami v Liptovskej Kokave. Přála si stavbu z přírodních materiálů a nízké provozní náklady. Přitom měla stanoven finanční strop, do kterého bylo třeba se vejít. Jejím požadavkem také bylo, aby dům dokonale zapadl do jedinečného prostředí podhorské krajiny. Z tohoto důvodu se nerozhodla pro typový dům, ale oslovila ateliér Createrra.

Dřevostavba stojí na jižním svahu Liptovské Kokavy a nabízí nádherný výhled na nedaleké kopce. Svým jednoduchým tvarem a liniemi stavba dokonale zapadá do okolního prostředí. Strmá sedlová střecha a dřevěná fasáda odkazuje na tradiční rysy místní architektury.

 

Dům je postaven z čistě přírodních materiálů. Obvodové stěny jsou vyrobeny ze slaměných panelů Ecococon, které jsou obaleny hlínou. Fasáda je obložena dřevěným obkladem z červeného smrku bez povrchové úpravy. Okna i vstupní dveře jsou dřevohliníkové a jsou provedeny v pasivním standardu.

Interiér domu je plný světla ze všech světových stran a svým praktickým prostorovým uspořádáním působí velkoryse, vzdušně a zároveň útulně. Masivní dřevěné obklady a smrkové podlahy prostor příjemně zateplují a vnášejí do interiéru tu pravou domácí pohodu.

 

V přízemí se nachází předsíň, kuchyně, koupelna, obývací pokoj a pracovna s ložnicí. Krbová kamna slouží jako ústřední a bohatě vystačí pro vytápění celé budovy. Do patra byl umístěn dětský pokoj a herna. Zvláštností dispozice je galerie, která se otevírá přes obě podlaží a slouží mezi nimi jako výborný komunikační prvek.