Pařížský luxus od Francoise Champsaura

Hedviga Nosáľová
13. Prosinec 2014

Paříž se může pochlubit dalším designovým skvostem, bytem nacházejícím se v části Trocadéro.  To je část na vyvýšeném břehu západní oblasti, kde je výhled na Eiffelovou věž a řeku Seinu. Tato krásná, historická oblast je obklopena třemi mosty a může se nyní pyšnit zvelebněným bytem od známého designéra Francoise Champsaura

Byt, disponující pětisty metry čtverečními, který byl bez změny bezmála čtyřicet let, křičel po renovaci. Francois ho popsal slovy ,, Sedmdesátá léta potkala Ludvíka XVI". Proto se rozhodl pro moderní styl - například pro židle "Mars", kruhovité sedačky, které měli znázorňovat modernost a futurismus a atypické vlnité zdi, které naopak představují historickou podstatu. 

Začal tím, že vytvořil prázdný prostor ,,Spíše preferuji společenské místnostni bez dveří". V soukromých prostorech vytvořil dveře tenké jako papír, které lze otevřít jedním prstem. Dává také přednost posuvným dveřím, přesto Champsaur říká ,,Domnívám se, že dveře a podlaha jsou nejdůležitější součástí interiéru, neboť to jsou části, kterých se dotýkáme neustále".

Pařížský designér Francois Champsaur musel čelit hned dvou výzvám. Rodina již po celé generace vlastní tuto nemovitost a jeho úkolem bylo změnit toto místo k nepoznání.

Druhá výzva byla zachovat historický význam. Champsaur nechtěl zničit tyto historické základy, ale chtěl nechat zmizet ,,vše, co nebylo tento byt", tedy úzké chodby, tlusté zdi, těžké dveře a tmavé rohy. 

Moderna uprostřed historického prostředí. 

Champsaur se musel domluvit s majiteli, že odstraní přebytečné věci. Jak víme, někdy je méně více. Majitelé ale požadovali "nádech" bohatství, což Francois rozhodně dodržel, i bez zbytečných kusů nábytku. 

Celý byt dýchá svěžestí starého světa skrze tmavé rámy. Posadíte se a absolutně nepochybujete, že jste součástí pohádkově stárnoucího a historického prostoru. Rozhodně je tento byt moderní a luxusní domov.