Parádní podkrovní byt

Ondřej Bělica
29. Listopad 2018

„Půda je pro dva fajn lidi v jejich domě. Chtěli jsme zanechat půdě volnost a nekrájet jí na místnosti. Proto se po jedné straně objevil vestavěný box s kuchyňským koutem, koupelnou s WC a dvěma šatnami. Schodiště vstupního patra, ze kterého jsme si půjčili jednu místnost a udělali z ní ložnici, jsme narovnali a použili zároveň jako vestavěnou skříň. Vyjdeme po něm a narazíme přímo na kuchyň, nalevo je obývací část, napravo jídelní kout."

                                                                                                                                               Mjölk architekti   

 

Nově vestavěný byt se nachází v podkroví staré vily z počátku 20. století a je součástí liberecké vilové čtvrti nad botanickou zahradou.

Tato lokalita svým umístěným nabízí jedno z nekrásnějších míst pro bydlení.

Zadáním byla rekonstrukce fasády domu a vestavba půdního bytu do stávajících půdních prostor. Během procesu navrhování architekti společně s klienty zvolili  propojení obytného půdního prostoru se spodním bytem.

 

Podívejte se sami!

Architekti nepřistoupili k variantě rozčlenění půdního prostoru na malé, oddělené místnosti. Naopak nechali podkroví naprostou volnost.  Uvnitř velkorysého prostoru se nachází společenská část celého domu. Jejím obsahem je kuchyně, jídelna, obývací pokoj a sociální zázemí. Tato část je propojena se  spodním bytem, kde jsou umístěny dvě uzavřené ložnice. Horní obytný prostor poskytuje obyvatelům i návštěvám krásný výhled do okolí.

Stávající půda byla zateplena nadkrokevní izolací. Tato technologie umožnila odhalit celou konstrukci krovu a zachovat tak svéráznou atmosféru těchto nejvýše umístěných domovních prostorů.

Bílému povrchu podkroví nejvíce sluší strohé vybavení, které dá vyniknout detailům nosné konstrukce a také výhledům z oken. Osvětlení s přiznanou kabeláží dokresluje neformálnost této společenské zóny.

Dřevěné schodiště propojuje obytné prostory domu s novou vestavbou společenské zóny. Tato vertikální komunikace slouží také jako stylová vestavěná skříň.

Minimalistické je i zařízení ložnice. Pouze postel, zapuštěný noční stolek ve stěně, měděný lustr a křeslo.

Koupelna je osázena keramickýmm obkladem různých vzorů. Pravidelný nástěnný rastr je doplněn barevnou ornamentální podlahou. Rozptýlené světlo vstupuje skrze velké podélné okno. Architekti tak dosáhli vysoké úrovně osvětlení i intimity.

Z podkroví můžete také vykročit ven! A to na zavěšenou terasu, která je orientovaná k výhledu na krásnou vilovou čtvrť a kopcovitou krajinu za ní.