Panelákový - nepanelákový

Dita Pfeferová
29. Březen 2018

Nevhodné dispozice a stísněné prostory panelákových bytů jsou obecně přijatým pravidlem. Postupně je již ale přijímáno, že i s takovými prostory se dá pracovat a z bytu v panelovém domě se dá vytvořit svěží a moderní bydlení. Důkazem tohoto tvrzení je i proměna panelákového bytu v Libereckém kraji, která probíhala pod taktovkou architektky Evy Bradáčové.

 

Někdejší paneláková dispozice byla díky radikálním přestavbám proměněna na prostor ušitý na míru klientům. Nenápadná šatna, umístěná v chodbě dělí byt na dvě zóny. Na zónu soukromou a veřejnou. V té soukromé je samozřejmě ložnice, dámská pracovna a šatna. Veřejnou zónu tvoří pánská pracovna, hygienické zázemí a společenská místnost sestávající z obývací a kuchyňské části. Prosvětlený prostor společenské místnosti vznikl spojením dvou původních pokojů v jeden. Je prostorný a bílá barva, která se line celým bytem, podporuje pocit plynoucího prostoru stejně dobře jako prosklená lodžie. Pracovny, ložnice i koupelna jsou řešeny v duchu minimalistické moderny.

 

Moderní a hygienický čistý vzhled bytu opticky i pocitově změkčují přírodní motivy, užité na mnoha místech. Lustr nad stolem ve tvaru květu, topení alá ještěrka, nebo jídelní židle s „lístkovými“ opěradly zhmotňují přírodní prvky tvarem, kamenná stěna za sedačkou zase naopak materiálem. V ložnici tento princip následuje příjemně osvětlená tapeta s lístky za postelí, v koupelně oblázková mozaika. Díky těmto principům je celý byt důkazem toho, že i do železobetonové konstrukce lze vložit přírodní prvky tak, aby dotvářely svěží a moderní interiér.