Originální nábytek odkazující k přírodě

Magdaléna Nečasová
22. Červenec 2015

Nedávno jste měli možnost přečíst si článek o netradičním pleteném křesle. Článek naleznete zde. Autorem křesla je nezávislý francouzský designér Clément Brazille, jehož nezávislost je demonstrována faktem, že svá pracovní pole má na více místech - Paříži a Ženevě.

Několik biografických fakt z Clémentova života - studium a pracovní působení, které změnilo a směřovalo jeho tvorbu, bylo již zmíněno v minulém článku. Ti, co autora neznají, si mohou důležité milníky umělcova života přečíst také tady.

V roce 2011 zakončil své studium průmyslového designu na Vyšším institutu užitého umění v Paříži. Později navázal dalším studiem inteiérové architektury a designu v Rennes.
V říjnu 2012 se setkal s keramikem, který mu nabídl práci a sdílení své pracovní dílny poblíž Angers ve Francii. Tento velmi významný člověk pomohl Clémentovi začít budovat svou vlastní kariéru. Pracoval s ním po dobu 10 měsíců. V tomto období Clément Brazille vytvořil své první keramické projekty.
V září 2013 byl přijat na jeden rok do programu v Centru pro experiment a realizaci současné keramikyna Ženevské univerzitě umění a designu.
Od ledna 2015 je součástí do Masterclass Skills Academy 2 a v současné době je jeho největší pýchou návrh na ocenění pro projekty Bienále mezinárodního designu v Saint Etienne.


Projektem, kterým se tento článek bude zabývat je sada nábytku Famille Terre (překladem rodina a země).

Jedná se o soubor unikátních keramických dílů používaných pro skladování drobnějších předmětů a odkládání lehkého šatsva. Originální a funkční dolněk připomíná skutečné umělecké sochy.

Použitý materiál je pálená hlína vyráběná v CERCCO (experimentální a výzkumné středisko současné keramiky) na Vysoké škole umění a designu v Ženevě

Tyto jedinečné kousky nabízejí okamžitě přístupné skladovací plochy různých tvarů, rozměrů a velikostí.

Inspirace byla pro autora rostlinného i živočišného původu. Tato konkrétní série designového nábytku zachovává vzhled surové a přírodní zeminy, jedinečného a téměř náhodného charakteru.

Uživatel si může libovolně vybrat nábytek podle barvy, která mu zapadá do interiéru, podle tvarů a podle několika dalších faktorů, kterými se jednotlivé kousky z této série odlišují.

Na následdující fotografii si můžete prohlédnout samotného autora, který se pyšní svým produktem