Orientální styl – přepych s jiskrou nevšednosti

Laura Kučerová
13. Červenec 2015

Specifický charakter asijského designu pozná každý hned na první pohled. Dálný východ se totiž odlišuje nejen myšlením, kulturou, tradicí, ale i bydlením jako takovým. Některé země vychází z filozofie Feng-šuej, která se mimo jiné zabývá prouděním energií v uzavřených prostorech, rozmístěním nábytku a barevností v interiéru. Důležitým aspektem je harmonie, protože ta je zásadní podstatou pro kýženou relaxaci ve formě meditace.

 

Podívejme se na asijský styl spíše stručněji s pár ukázkami několika realizací u nás. Mezi země orientu můžeme zahrnout Japonsko, typické pro svou umírněnost, střízlivost a preciznost. Dále Indii, s pestrými barvami, náboženskými symboly a bohatým dekorováním. Čínský styl naopak zastupuje jejich osobitý porcelán, jemné vzorování a masivní nábytek s výpletem.

 

V projektu od Free Architects byly použity i upomínkové předměty, jež získala majitelka při svých dalekých cestách. V podkrovním obývacím pokoji vzniklo příjemné prostředí, kterému dominuje nenásilná kombinace bílé a oranžové, s ornamentálními kresbami na potazích a koberci.

Honosný obývací prostor zaujme každého. Precizně vyřezávaný dřevěný konferenční stolek ladí k originálně tvarované sedačce a křeslu z lesklých textilií. I když zde na nás dýchá přepych a noblesa, je zde pracováno s určitou vzdušností a umírněností v barevném pojetí.

Nízký stolek z masivu a polštáře v přírodních tónech dodávají maximální komfort při rekreaci na balkoně.

Ducha přírody můžete do svého interiéru taktéž vnést tapetami, stylizující listy bambusů či větví rozkvetlých meruněk a třešní.

Bezesporu nepřehlédnutelné osvětlení. Úchvatné, skleněné lustry, zdobené lampičky na nočních stolcích nebo jen jemné stínidla dotváří tu správnou atmosféru.

V koupelnách se bude na místo obkladu vyjímat mozaika anebo dlaždice s přírodními motivy. Čím rozmanitější, tím lepší. Zrcadla i nábytek může být taktéž netradičně tvarově pojatý, fantazii se meze nekladou. A u umyvadla se nemusíme bát použití neořelé barvy se zlatým mramorováním na okrajích.

Rostliny a vyřezávané dřevěné sošky by neměly chybět. Bonsaje by se měly umístit na vyvýšené podstavce, aby zdůrazňovaly jejich starobylý a ojedinělý vzhled. Bambusy či palmy naopak vnesou nespoutanou džungli přímo k vám.