Orchidej jako nosný vzor celého interiéru

Anna Dlouha
9. Únor 2018

Špatné dispoziční řešení je jedním z nejčastějších problémů, s kterým se architekti a designéři během svých zakázek setkávají. Byt, na který se dnes podíváme, je ukázkovým příkladem špatného rozložení místností. Byt se svými 53m2 patří k těm menším. Mnoho zdí, klikatých úseků a obecně zbytečně složitá dispozice tuto bytovou jednotku ještě zmenšovali. Vedle zamezení zbytečnému ukrajování místa bylo nutné změnit polohu obývacího pokoje, kuchyně a ložnice.  Místnosti si zahrály oblíbenou dětskou hru „Škatulata, hejbejte se!“


Když se paní architekta Martina Pištěláková pustila do práce, zůstala na svém místě pouze toaleta, koupelna a komora. Toaleta se však výrazně zmenšila a koupena se propojila s komorou.  Zbytek domácnosti prošel radikální změnou.  Místo obývacího pokoje se zřídila kuchyň s jídelnou, místo po obývacím pokoji obsadila ložnice.

V celém bytě se položila stejná podlaha. Když mluvíme o celém bytě, myslíme skutečně celý byt, tedy i koupelnu. V koupelnovém prostředí, kde se drží voda a vlhkost, připadala v úvahu pouze jediná možnost – průmyslová mozaika z barmského teaku. Tímto krokem došlo k pocitovému i optickému spojení místností bez přechodů. Ke sjednocení došlo nejen z hlediska podlahových krytin, ale také tónů.  Celý koncept se postavil na sněhobílém odstínu v kombinaci s dubem a sklem, čímž došlo k propojení moderny s etno stylem.  

Dominantou obývacího pokoje je rozsáhlá knihovna s pojízdnými panely, na něž byla aplikována tapeta se vzorem orchidejí (majitelčina oblíbená květina). Knihovna dělí místnost na část pracovní a soukromou.  Pracovní stůl byl, stejně jako jídelní, zhotoven z masivního dubového dřeva. Kvůli práci s prostorem se pracovní deska mírně zasadila do knihovny. Záměrně zkosený úhel zvýrazňuje roh místnosti. Dubové dřevo se opětovně použilo také na pracovní desce kuchyňské linky. Několikeré užití dubu se stalo dalším sjednocujícím prvkem v interiéru.

 

Přestože byla většina nábytku buď zhotovena na míru, nebo zakoupena v některém z nábytkových řetězců, najdeme v interiéru také jeden architektonický „homemade“ kousek. Konferenční stolek u sedačky byl zhotoven ze zbylých prkýnek z podlahy.  

 
Poslední místností, kterou domácnost může nabídnout, je ložnice. V pokoji se znovu objevuje tapeta se vzorem orchideje. Kromě ní se do místnosti otiskla také další majitelčina vášeň, a tou je Thajsko. Obraz nad postelí, stejně jako další dekorace, si majitelka přivezla z Dálného východu.