Opevněná věž přeměněná v luxusní hotel

Magdaléna Nečasová
27. Březen 2018

Již od počátku 19. století stojí v Řecku na pobřeží Cape Tainaron opevněná stavba s nepopsatelným výhledem. Ústředním bodem celého objektu je vysoká kamenná věž - impozantní a štíhlý hranol sloužící jako hlavní charakteristický znak oblasti má opravdu tvrdohlavý a zároveň stabilní výraz.

 

Mohutná stavba je obehnaná silnými kamennými zdmi, které připomínají tehdejší význam celého komplexu - a to, že na okraji osady byly tyto věže vystaveny právě pod záminkou obranné funkce města, k odrážení útoků nepřátel a také k ohraničení nově rozšířeného území. Jedná se o typický příklad tradičních obranných struktur postavených kolem osad na poloostrově Mani. 

Architekti Kostas Zouvelos a Kassiani Theodorakakou jsou zodpovědní za změnu a současné využití budovy. Budova byla nedávno proměněna v malý penzion, který si prošel rozsáhlou rekonstrukcí, přesto ale stále zachovává myšlenku silně opevněného komplexu. Na první pohled velmi rozsáhlá a prostorná stavba skrývá překvapivě jen tři apartmány se společnou kuchyní a jídelnou. 

Spolu se všemi úpravami a přestavbou objektu byla zřízena nová cesta kolem oblasti Tainaron. Orientace a umístění věže bylo kdysi pečlivě promyšleno. Velký monument stojí na pevné zemi a plynule přechází do původního skalnatého terénu. Místo je strategické, o tom není pochyb. Také nabízí úžasný výhled na moře a vnitrozemí.

Předpisy týkající se památkové ochrany Řecka omezily jakékoliv zásahy do struktury objektu. Obnova tradiční historické budovy nastolila tedy řadu několika problémů. Architektonické studio George Meitnera vyřešilo tyhle otázky v souvislosti s texturou starého zdiva, takže finální vzhled věže působí celistvým dojmem komplexu budovy.

 

Celá budova elegantně vystupuje ze skály, na níž je založena. Injektážního vnitřních a vnějších stěn byl zajištěna výroba římské malty  a minimálním množstvím cementu byla zvýšena statická únosnost zdiva a zároveň zajištěna i jeho trvanlivost.

Všechny prvky rekonstrukce - věž, terasy i okolí bazénu byly vytvořeny za použití stejných materiálů, aby bylo docíleno autentičnosti a věrohodnému splynutí objektu s okolím.

Věž byla rozdělena do tří samostatných apartmánů a jejich společný jídelní prostor se nachází v prvním patře, které se zároveň otevírá na malou střešní terasu. Malý dřevěný balkon vyčnívá z jedné strany věže a nabízí překrásný výhled na moře a krajinu.

Každý z pokojů má vlastní koupelnu a vestavěné úložné prostory, které svým designem doplňují hrubé kamenné a dřevěné povrchy.