Okno až ke stropu? Proč by ne!

Magdaléna Nečasová
3. Červen 2018

RV Architecture je studio s netradičním stylem. Jak sami autoři rádi tvrdí, celý proces začíná v malém měřítku a cílem tvorby je vytvořit něco odlišného - něco, co se běžně nevidí. Podle architektů ze studia není nutné kopírovat projekty, naopak je potřeba vyhnout se všem konkrétním stylům a vlastnostem. Charakteristickým znakem tvorby je pak spojení a vyzvednutí co největšího množství proměnných. Například historii budovy, lokality, výhled, sluneční záření, interiérové ​​plány. Právě to udává nepředvídatelnost procesů úplně všech projektů.

Jedním z těchto "velmi netradičních řešení" je projekt řadového domu v nizozemském Rijswijku.
Klient požádal architekty Ruuda Vissera a Fumiho Hoshina o návrh rozšíření domu z 19. století skrze zadní fasádu. Sousední domy také prošly rekonstrukcí a klient vyžadoval podobné řešení. Nicméně nedostatek prostoru nebyl pouze v přízemí, bylo tomu tak i v prvním patře, kde se nacházely ložnice. V jednom z pokojů nebyl ani prostor pro průměrně velikou samostatnou postel. Tohle byl přesně ten okamžik, kdy přišel chytrý nápad s prodloužením domu do zahrady o celé 2 metry. Jen tolik, aby byly získány průměrné velikosti pro dětské pokoje. Nově získaná plocha v interiéru umožnila rozšířit kuchyň a vytvořit tak pohodlnou jídelnu a dostatek prostoru na vaření. 

Zdánlivým problémem byly stavební předpisy, které dovolují rozšíření jen v přízemí a to o pouhé 3 metry. Tento problém byl nečekaně rychle vyřešen dopisem směřovaným starostovi města a městských členů rady. Architektům se podařilo všechny přesvědčit a jejich plány možná zajistí lepší budoucnost i pro sousedy z okolí. 

Jak již bylo řečeno, dům se nachází v nizozemském Rijswijku a je součástí řady šesti domů. Všechny objekty, jako charakteristický soubor, pocházející z roku 1900 a na tehdejší dobu jsou velmi populárními stavbami venkovského stylu.

Navzdory drobným změnám na čelních fasádách jsou ještě stále velmi podobné svému původnímu stavu a vzezření. Zadní fasády jsou však přeplněné množstvím přístřešků a rozšířením, takže každý dům jde dál svým vlastním stylem.

  

Vzhledem k této skutečnosti nebylo nutné dodržovat charakteristické znaky z 19. století a na místo několika malých oken byla vytvořena obrovská prosklená plocha, rozdělená na čtyři části dřevěným rámem ve tvaru kříže. Každá část okna otevírá jinou obytnou plochu domu. V prvním patře jsou dvě ložnice, v přízemí kuchyně a jídelna.

Autorská práva všech fotografií jsou připisována René de Witovi.