Ohromující dům symbolizující pokrok, naději a lidskou zvídavost

Tereza Hrdličková
18. Leden 2018

Vzpomenete si jaký film jste viděli poprvé v kině? Sci-fi a celkově fantasy tématika nám mohou předat spousty užitečných rad, které pozitivně ovlivní náš budoucí život. Načerpejme nyní skrz krásu tohoto mistrovského díla inspiraci pro naše vysněná bydlení, která na nás čekají ve světle zítřka.


  • Architekt: Bercy Chen Studio
  • Realizace: 2012
  • Místo: Austin, Texas, USA
  • Fotografie: Paul Bardagjy

Vlastníkem této rezidence je Chris Brown - právník za dne a fantasy spisovatel po nocích. Právě toto pozadí dalo podnět k výstavbě domu, který leží na hranici městského života, opuštěných průmyslových zón a okolní vegetace.

 

Hlavní myšlenkou bylo postavit dům, který bude právě průsečíkem živočišné říše s průmyslovou pustinou a naučí nás vnímat přítomnost přírody i v městském prostředí. 

Na úplném počátku bylo odstraněno ze zeminy staré potrubí, které dalo podnět ke vzniku masivní díry. V podzemí byly tedy částečně "pohřbeny" betonové základy domu. Konstrukci jinak tvoří ocelový rám a skleněné stěny fasády, která se dělí na 2 "zelená" křídla. 

Geometrie je skryta ve všem kolem nás. Na první pohled dům téměř působí, že je osově souměrný.  Hlavní důraz je zde kladen na harmonický rytmus objemů, ploch, světla a stínu. 

K regulaci teploty bylo chytře využito tepelně technických vlastností zeminy, zatímco uměle vytvořené nádvoří a "štěrbina" mezi křídly umožňují zcela čerstvému vzduchu volně proudit mezi ním a blízkou řekou. Celkově vytvořený ekosystém hojí rány průmyslové minulosti. 

"Neviditelná architektura" je z nedaleké ulice téměř k nerozeznání od okolní přírody. Dům je perfektně skryt v zemi a jeho travnatou střechu tvoří přes 200 druhů rostlin, díky nimž se duch místa mění v závislosti na ročním období. Člověk ať se posadí kamkoliv, vždy může pozorovat všechno to bzučení a létání tamějších ptáků, motýlů a včel. 

Způsob řešení vnitřku zcela odpovídá formě domu. V jednom křídle najdeme společný prostor - obývací pokoj, kuchyň a jídelnu. "Život za sklem" v druhém "pavilónu" nás nechává naopak nahlédnout do intimního, soukromého života majitele, jeho přítelkyně a syna.

 

Interiér je skvěle propojen s exteriérem. Je velice moderní, prostý a odráží ráz celé stavby. Dřevo na žádost bylo použito uvnitř jen střídmě. 

Otevřená dispozice společné jednotky přispívá k dobré komunikaci rodiny, zatímco ta druhá každému zajišťuje vlastní soukromí a klid. Autoři odvedli velmi precizní práci s prostorem a především s jeho konstrukčním řešením. 

Jak řekl Albert Einstein: "Logika nás sice dostane z bodu A do bodu Z, ale představivost nás dostane úplně všude." Buďme tedy odvážní hrdinové a zhmotněme své fantazie v realitu.