Odvážně černý dům v kalifornské poušti

Damián Hruban
16. Březen 2018

Manželský pár se rozhodl, že si vybuduje dům uprostřed ničeho, a tak zakoupil parcelu v poušti 200 km východně od Los Angeles.



Po dokončení projektu nemohl dům dostat jiný název než Black Desert House (tzn. Černý pouštní dům). Z dálky působí tajemně, ale zároveň přitažlivě. Dojem stinného útočiště je mimo jiné zesílen i zvolenou barvou stavení.

Na místě stavby stál původně kopec s trojúhelníkovým půdorysem. Stavitelé ho museli celou špičku skály odtěžit, aby byly položeny základy podle plánu.

Převládající černou barvu architekti zvolili, aby vizuálně přinesla příbytku to, co na vyprahlých písčitých planinách chybí - stín. Jde tedy jen o evokovaný pocit. Nicméně, jak je známo, černá pohlcuje teplo, a tak zůstává otazníkem, jestli nebyla volba barvy pro obyvatele domu v poušti vražedná.

Terasa s bazénem skýtá i bezprostřední přechod mezi betonovou dlažbou a písčitým přírodním podkladem. S filtrací bazénu bez zákrytu tak můžou sice nastat potíže, ale z estetičnost tohoto postavení za to stojí. 

Terasa u domu je otevřená. Nabízí tak romantický výhled do pusté krajiny přímo z lehátka u velkého bazénu ve tvaru nepravidelného čtyřúhelníku.

Dům nabízí téměř 360-ti stupňový rozhled do divoké přírody. Jen pískovcové skalky skrývají jedinou známku spojení s civilizací - silnici.

Dům je spíše minimalistického a  funkčního rázu. Na všech tvarech interiéru i exteriéru převládají hrany. Kontrastem k převažujícímu tvarovému i nebarevnému charakteru jsou například polštáře teplých barev nebo žluté židle v barokním stylu.

Místnosti jsou rozloženy lineárně, navazují na sebe a uzavírají uprostřed malý dvorek. Dopoledne a večer se stává jedním z mála míst, kam nedopadají přímé sluneční paprsky.