Obývací pokoj radost pohledět: surová bříza v hlavní roli

Anna Dlouha
20. Leden 2018

Oblíbených přírodních materiálů je mnoho, ale dřevo mezi nimi jasně vítězí. Objevuje se v interiéru v podobě nábytku, podlah, dekorace, stropů, okenic... Z pravidla se však jedná o dřevo opracované.  Méně tradiční, dalo by se říct i vzácnou, možností je surová varianta. My se nyní podíváme na ukázku interiéru, v němž se takové dřevo nachází!


 Byl jeden domeček, v domečku obývaček a v obýváčku břízky.. . Rodina Vlčkova žijící v rodinném domku nedaleko Orlické přehrady se může pochlubit originálním obývacím pokojem, který vznikl díky renovaci. Původní obývací pokoj byl prostorný, to však designéři – Martina Pištěláková a Petr Hodan – vnímali jako jediné pozitivum.

 

Různobarevná malba, omšelý nábytek a sedačka, z níž lezou pera, zaplňovaly řádky na seznamu věnovaném nedostatkům. Rekonstrukce 15 let starého obývacího pokoje započala stavebními úpravami. Po dokončení této fáze se mohli do práce pustit designéři. Protože je domek obklopen velkou zahradou, rozhodli se pro rozšíření konceptu přírody i do vlastního interiéru, tedy o propojení vnitřku a vnějšku.

 

Příroda se do obývacího pokoje dostala díky dřevu! Netradiční záležitostí, jež se v prostoru objevuje, jsou břízky. Jejich montáž nebyla zrovna jednoduchou záležitostí, ale výsledek rozhodně stojí za to. K umocnění myšlenky přírody uvnitř domácnosti dopomohl špalek, který dříve stál u ohniště. Těsnou blízkost s ohněm vystřídala blízkost s konferenčním stolkem. Zde může sloužit jako stolička nebo jako odkládací stoleček. I přes netradiční vybavení si domácnost udržela punc jednoduchého a moderního interiéru.

 

Do obývacího pokoje byl začleněn také pracovní kout. Ten byl původně umístěn u dveří na balkón, čímž fakticky znemožňoval vstoupit. Balkón byl zkrátka čímsi, co se nevyužívalo. Protože ale majitelé trvali na zachování pracovny, rozhodli se designéři pro přesun. Změna stanoviště ke vstupním dveřím do místnosti navrátila rodině balkón a domácí pracoviště povýšila na vyšší úroveň.