Obývací pokoj na mole

Tomáš Čech
15. Duben 2018

Litevské město Nida je centrem prázdninového odpočinku. Veřejný prostor naplněný turisty byl v letošním roce obohacen o nové a velmi netradiční místo. Projekt The Living Boom oslavuje i vzpomíná.


Autoři návrhu: Miguel Angel Maure Blesa (Španělsko) + Carlotta Franco (Itálie) + Arian Lehner (Rakousko) + Javier Guerra Gomez (Španělsko)

Realizace: Alexsei Snetkov (Rusko) + Andrea Aleksic (Srbsko) + Andreas Daniel (Kypr) + Anna Brosalova (Rusko) + Ariane Etienne (Francie) + Daria Kleymenicheva (Rusko) + Elena Ischimji (Moldávie) + Georgi Stoyanov (Bulharsko) + Gintarė Petkevičiūtė (Německo) + Hannah Dalton (Anglie) + Jack Vickerman (Anglie) + Mark Cauchi (Malta) + Marton Peto (Maďarsko) + Michael Hammerschick (Rakousko) + Oana Dăscăloiu (Rumunsku) + Tijana Škrivanek (Chorvatsko)

Realizace: 2016

Plocha: 50 m²

Místo: Nida I Litva


Na konci mola v Kuronské laguně vytvořilo 14 studentů a 4 vedoucí veřejný obývací pokoj. Prostor definovaný ze třech stran mořem a ze čtvrté dřevěnou stěnou je místem vytržení z města a vnímání přírody. Na 50 m2 je umístěn velký stůl s desítkou židlí, několik laviček a křesel a stožár s větrnou lopatkou. Vše je natřeno matně červenou barvou, veškerý nábytek má původ v období socializmu. Jen je trochu opravený, aby mohl dále sloužit.

 

„Bude nesmírně zajímavé sledovat, jak se budou návštěvníci chovat. Budou podvědomě vnímat symboliku obývacího pokoje? Budou prostor užívat jinak než jako běžnou vyhlídku? Bude forma ztvárnění prostoru dostatečné silná, aby je takto ovlivnila?“

Dřevěná konstrukce je k molu upevněna kovovými šrouby. Její povrch kryjí dřevěné latě, na jedné straně uložené horizontálně a na druhé vertikálně. Přicházející návštěvník tak do poslední chvíle přesně neví, co se za „zdí“ skrývá.

I průchod/vstup je řešen tak, že je z dálky takřka neviditelný. Neprochází se přímo, ale jakýmsi záhybem. „Zvenčí“ má dřevo svou přírodní barvu, uvnitř je, stejně jako všechno ostatní, natřeno červeně.

Dokonce i rádio má červenou barvu! Použitý nábytek je maximálně různorodý, každý si najde sobě příjemné místo. Molo je relativně dlouhé, a tak je pokoj daleko od břehu. O to lepší je odsud výhled na krajinu. Směrem k pevnině...

… ale i na moře. Větrnou lopatku darovalo studentům a architektům samo město Nida. Celý projekt vznikl za 14 dnů v rámci architektonické konference. Byl jedním ze série workshopů, které se během ní konaly.

Axonometrie jasně a jednoduchou formou ukazuje celý koncept projektu. Existuje svět vně - molo a moře, a uvnitř - pokoj. V něm je vše červené a člověku blízké, mimo něj je jen prázdno a pusto, napůl krajina kulturní, napůl přírodní.

 

Čtěte také
Interiérový design
28. Červenec
Rekonstrukce
14. Srpen
Interiérový design
před 2 týdny