Obytný prostor v "pánském" stylu

Anna Dlouha
28. Leden 2017

Bydlení v Baarově ulici je jedno z mnoha, které kvůli neadekvátním obytným prostorám muselo podstoupit zásah do dispozice. Skromná vstupní chodbička, lichoběžníkový tvar bytu a malý obývací pokoj nenabízely jiné možné řešení.


 

Po rekonstrukci, vedené architektonickým studiem OOOOX, se byt mohl pyšnit větším obývacím pokojem i prostorem pro jídelní stůl a sedačky. Zvětšení obývacího pokoje dalo možnost vzniknout vstupní hale. Chodba je, díky skleněné posuvné stěně, zásobena denním světlem.

 

Úpravy se však dotkly také umístění a vybavení koupelen. Vedle těchto změn, došlo k zabudování kapilárních rohoží do stropu. Tato technická vymoženost funguje na bázi klimatizace. Ve srovnání s klimatizací však odpadá, díky principu chlazení vodou, nepříjemný efekt chladného vzduchu.

Protože je vlastníkem bytu muž, odrazil se tento fakt i v řešení bytu. Pánský styl se v bytě výrazně prosadil za pomocí monochromatické barevnosti a jednoduchého zařízení bez zbytečných doplňků. 

 

Neutrální barvy nabízejí jednoduchou možnost obměny – stačí do černo-bílého bytu pořídit několik barevných polštářků, pestrobarevný koberec, závěsy či nechat přečalounit sedačku a voalá výsledný dojem bytu je zcela jiný.

Nešťastný lichoběžníkový tvar nejvíce ovlivnil obývací pokoj. Architekti z toho důvodu vyplnili ostrý úhel místnosti krbem na bio-líh. Pod krb byla umístěna police, do níž se v další části nechaly usadit vestavné nerezové květináče. Kromě krbu, nabízí obývací pokoj sedací soupravu, jenž umožňuje výhled na terasu.

 

V prostoru za sedačkou se nachází jídelní stůl pro šest strávníků. Aby se jídlo mohlo sníst, musí se také nejprve připravit. K těmto účelům slouží kuchyň zasazená do výklenku.  Kuchyň se, kvůli svému menšímu rozměru, musela vzdát vize na dnes tak oblíbený ostrůvek.

 

Dostatek úložného prostoru zajistila kombinace vysokých skříní a nízkých částí bez horních skříněk.  Pracovní deska byla vyrobena z umělého kamene, dvířka linky pak z lakovaných MDF desek.

Dlouhá vstupní chodba zakončená pískovanými skleněnými dveřmi vyúsťuje v ložnici. Ložnice je vybavena opravdu střídmě - jediným kusem nábytku je tu totiž polstrovaná postel na míru.

 

Velkoformátové okno umožňuje výhled do krajiny i na večerní oblohu plnou hvězd. Před ranním sluníčkem či jasným úplňkem se mohou nocležníci skrýt zatažením závěsů s metalickým leskem.

Koupelna pro hosty i pro domácí!

 

Byt disponuje dvěma koupelnami. Tato skutečnost je pro bydlení v bytě poněkud ojedinělou záležitosti, typickou spíše pro vilky a rodinné domky.

 

Jedna z koupelen je přístupná z ložnice a je vybavená prostorným celoproskleným sprchovým koutem a sestavou dvou umyvadel. Prosvětlení koupelny denním světlem umožnilo na zdi použít antracitovou stěrku. Na zdi druhé koupelny se, kvůli absenci okna, využila světle šedá stěrka. Vybavení druhé koupelny, určené hostům, je obdobné.

 

Toaleta je umístěna zvlášť. Velké zrcadlo, jež je umístěné za toaletou, slouží jako "stylový" úkryt.