Oblečte zdi do nových kabátků

Lenka Fenigbauerová
7. Leden 2015

Chtěli byste zkrášlit svůj domov? Vnést do něj nové světlo, ozvláštnit ho a nabít pozitivní energií? Proč tedy nezměnit barvu Vašich zdí? Vymalujete si raději sami nebo si pozvete profesionály? Líbila by se Vámvíc na Vašich zdech celistvoá barva nebo se Vám líbí exotické, květinové nebo orientální vzory? Ptáte se, jak je vyrobit, když nejste umělecky založení? Nebo se Vám nechce nakupovat množství barev a řešit otázku likvidace následků? Co si budeme povídat, malování zdí a stropů je dřina. Kdo by přeci chtěl pokládat fólie přes nábytek a všemožně na zem jen, aby vzniklo co nejméně škod? Když už si ale projdete tímto peklem, po dokončení práce Vás čeká ještě úklid. Omývání vypínačů, parapetů, elektrických zásuvek a někdy se povede nešťastně postříkat barvou i radiátor. Ne každý se do tohoto úkolu žene s vervou a nadšením. Díky inovátorům ale máme řešení! Poohlédněte se po stylových tapetách.

 

Víte, do které místnosti tapetu umístit? Je nutné vzít v úvahu dispoziční řešení a množství prostoru, který můžeme využít. Důležité je správně zvolit barvu i velikost vzoru! Nikdo přeci nestojí o optické zmenšení už tak malé místnosti. Dalším kritériem je, jestli vašemu vkusu vyhovuje spíše lesklá či matná tapeta. A co takhle hladká či texturovaná? A nejhlavnější, jaký druh tapety zvolit do jednotlivých interiérů?

Nástěnné tapety můžeme rozdělit do 3 základních druhů podle způsobu upevňování i trvanlivosti.

 

Prvním, základním a zřejmě nejznámějším typem jsou papírové tapety. Jejich výhodou je, že obvykle bývají nejlevnější, ale to je bohužel takřka vše. Jejich velkou nevýhodou je obtížná manipulace, jsou mechanicky i světelně méně odolné, občas se srážejí, jsou nevhodné do vlhkého prostředí a nedokáží zakrýt nedokonalosti podkladu, který proto musí být perfektně připraven. Pokud ovšem toužíte po novém trendu Retro, je to správná volba do ošetřených a dobře odvzdušněných pokojů.

Druhým typem, poněkud vhodnějším do obyčejných místností, jsou tapety vliesové. Jejich nevýhodou je vyšší cena, ale za kvalitu si jistě každý rád připlatí. Tyto tapety dokáží zakrýt jemné nedokonalosti ve zdivu, jsou omyvatelné a stálobarevné. Vlhké prostředí jim nečiní problém, protože disponují výbornou propustností vzduchu i vodních par. Manipulace s nimi je mnohem jednodušší než například u papírových tapet. Lepidlo se zde většinou nanáší přímo na zeď, což práci velmi usnadňuje, ale obecně se hodí spíše do moc nepřetěžovaných místností.

Posledním typem jsou vinylové tapety. Ty vynikají především svou trvanlivostí, odolností a stálobarevností. U takové kvality je téměř samozřejmostí snadné omývání a udržování. Vinylové tapety se skvěle hodí i do více zatěžovaných místností, kde skvěle, ne-li trvale zakryjí nedokonalosti na stěnách. Jen pozor na vlhkost! Tento typ tapet špatně propouští vzduch a vodní páry, tudíž se nehodí na stěny, kde se dají problémy s vlhkostí očekávat. Malou nevýhodou ovšem je jejich vysoká cena.

Líbí se Vám naše ukázky a rady? Neváhejte, a pokud chcete ozvláštnit Váš domov, vydejte se na průzkum různých druhů tapet! V dnešní době je jich nepřeberné množství a každá tapeta bude jistě jiná a s jinými dispozicemi a vzory. Válečky přece jen již vyšly z módy, vzorů na tapetách je víc, jsou realističtější, nápaditější a jejich instalace nezabere tolik času!