Občerstvení v kontejneru, který disponuje místem i pro plavčíky

Tomáš Čech
27. Srpen 2016

Turisticky oblíbená místa bývají často postižena nekvalitou a „smogem“ mnoha úrovní. Stejně tak je tomu v případě Slunečných jezer na Slovensku. Jedno z posledních nevyužívaných míst se však podařilo pojmout adekvátně a přitom kultivovaně. Za projektem stojí architektonické studio gutgut.


Autor: gugut + JRKVC I J. Benková + P. Jurkovič + L. Kordík + Š. Polakovič

Realizace: 2012

Plocha: 50 m²

Místo: Senec I Slovensko


Bufet se symbolickým názvem 5KA, stojí u pátého jezera, nemá ambice být něčím více, než jeho „kolegové“. Kvalitní návrh však dokázal místu poskytnout mnohem víc – větší množství atmosféry, kvalitnější zázemí. Soustava třech prázdných lodních kontejnerů vytváří funkční kompozici. Skrývá v sobě prostor pro bufet a toalety, v „patře“ pak zázemí plavčíků a jednu ubytovací jednotku. Tam kde je potřeba výhled, je ho dostatek, tam kde se hodí stín, nikdo netrpí jeho nedostatkem.

 

„Dnes stále populárnější dřevěné palety se pomalu stávají jakýmsi symbolem recyklace. Je třeba zdůraznit, že existují dva rozdílné přístupy, jak tento jistě bohulibý proces provést. Někteří používají palety přímo, jako jednotku. Jiní používají palety jako zdroj materiálu, který znovu použijí. Původní prvek je pak již ztracen. Co je lepší...“

Přestože je objekt v prostoru malý, měřítkem ne příliš výrazný, především jeho barevnost a kompozice jednotlivých kontejnerů z něj dělají dominantu pro dané místo. Jak sami autoři píší, je pomyslným „majákem“.

Objemy jsou umístěny na mírných náspech. Uvádí je to jednoduše do roviny, odděluje od vody a rovněž pocitově vymezuje. Kombinace žluté a červené barvy je v kontrastu se zelenou i modrou po stranách. Zároveň je dostatečně jasná, aby nesplynula s pláží.

Vrchní kontejner není umístěn na spodní. Je mezi ně vložena kovová konstrukce. Ta vytváří obslužnou rampu zajišťující přístup do místností v horní části a na druhé straně přechází v stínící přístřešek.

Toalety jsou jednoduše skryty uvnitř jednoho z konců spodního kontejneru. Otevřené dveře tak poskytují určité stínění vstupu a mírnou intimitu. Stav lampy pouličního osvětlení a plotu za objektem prozrazuje, jakým „zjevením“ 5KA je.

Kontejnery byly v minulosti skutečně plnohodnotně používané. Architekti je recyklovali a poskytli jim novou etapu jejich „života“. Do stěny jednoho z nich bylo jednoduše vyřezáno rozměrné okno, které dnes slouží pro výdej.

Prostor pod vrchním kusem slouží frontě návštěvníků čekajících na občerstvení. Širší část blíže k vodě je pak prostorem pro samotnou konzumaci. Stínění zde zajišťují nahusto uložená dřevěná prkna.

Název bufetu, 5KA, není na žádné ploše vidět vcelku. Je různě rozstříhán a přelamován. Zblízka je patrný spíše obtížně, při dálkových pohledech se stává jasnějším. Z běžné značky se tak stal grafický prvek tvořící vizualitu exteriéru.

Spodní část tvoří prostor pro výdej, přípravu a skladování. Jsou zde i dvě toalety. Nahoře je pak samostatný „pokoj“, hygienické zázemí a větší „pokoj“ s toaletou a sprchou. Místnosti obsluhuje exteriérová rampa v úrovní střechy spodní části.