Novostavba v malebné vesnici Kryštofovo Údolí

Pavla Kubu
23. Červenec 2018

Kryštofovo Údolí je malebná vesnička ležící na severu Čech asi 8 km západně od Liberce. Má převážně rekreační charakter a její větší část byla v roce 2005 prohlášena vesnickou památkovou zónou. Z těchto faktů je zřejmé, že se jedná o krásné místo pro novostavbu, zároveň však velmi citlivé na případný nevhodný zásah do místní architektury. Projektu se chopilo architektonické studio Venclovský Architekti a svého úkolu se zhostilo na výbornou.

 

Stavba svým tvarem i umístěním vychází z místní lidové architektury.  Dům je situován rovnoběžně s místní cestou v horní části nádherného mírně svažitého pozemku. Je odtud velkolepý výhled do údolí Rokytky a na kamenný Novinský viadukt. Sedlovou střechou a klasickým obdélníkovým půdorysem se nijak neodlišuje od jiných zdejších chalup. Vnější plášť budovy z přírodní břidlice velmi příjemně zapadá do okolí.

 

Ačkoliv zvenku od silnice se může zdát, že se jedná o malou chatku určenou k rekreaci, uvnitř najdeme plnohodnotný domov pro dvě generace. Podařilo se zde vybudovat jeden prostorný vzdušný byt, další menší byt pro prarodiče, bazén, saunu, dvojgaráž, pracovnu a tomu odpovídající počet koupelen a WC. Ptáte se, jak je to možné?

 

Architekti totiž nechali dřevěnou nadzemní část domu posadit na zapuštěný betonový suterén, kam umístili bazén a dvojgaráž. Tento suterén není viditelný ze silnice, ale otevírá se směrem do zahrady a do údolí. Nad suterénem vznikla prostorná terasa, která je přístupná ze všech hlavních obytných místností.

 

Dům zachovává klasické vnitřní členění po vzoru zdejších chalup a dovnitř se tedy vstupuje ze středu delší strany.  Hned za vchodovými dveřmi se nachází příjemná veranda se šedou dlažbou, která je od hlavního schodiště oddělena pouze ochrannou sítí. 

 

Interiér všech místností je zařízen velmi jednoduše. Zdi jsou vymalované na bílo a nábytek se nese v duchu počátku 20. století. Velká prosklenná okna otevírají hlavní obytné prostory směrem do zahrady a na terasu. Přízemí a poschodí domu je kromě schodiště propojeno také galerií, díky které sem prochází dostatek denního světla.