Novostavba rodinné vily se pyšní originálním klenutým stropem

Pavla Kubu
5. Listopad 2018

Dům se nachází na protáhlém pozemku obklopeném zelení. V jeho sousedství stojí hodnotná vila navržená známým architektem Otakarem Novotným na počátku 20. století. Novostavba byla umístěna do spodní části pozemku tak, aby nová i stará vila měly dostatečný prostor a mohly vyniknout v celé svojí kráse.


Autor: Atelier K2

Lokalita: Benešov, Česká republika


Půdorys domu má tvar písmene C. Vymezuje ho atrium otevřené do hlavní zahrady, odkud je znatelné jeho rozčlenění do menších částí. Naopak ze vstupní strany působí velmi kompaktně a minimalisticky jednoduše. Zelené pohledové střechy a fasády, které budou za několik let porostlé popínavými rostinami, zcela splynou s okolní vegetací.

Hlavní obytné prostory jsou umístěny v přízemí a těží ze svého přímého spojení se zahradou. Najdeme zde velkorysé společenské zázemí včetně bazénu, pracovny a ložnice. Různé výškové úrovně podlah kopírují mírně se svažující terén. Atrium je pojato jako intimní venkovní místnost, která poskytuje nerušený klid pro relaxaci nebo příjemné posezení na čerstvém vzduchu. V patře se nachází dva pokoje a koupelna, v suterénu je zázemí domu s garáží pro dvě auta.

 

Jádrem domu je prostor jídelny - obytné haly. Výjimečnost tohoto prostoru je zvýrazněna provedením stropu formou valené klenby a doplňkovým přirozeným osvětlením pod jejím vrcholem. Výška klenby umožňuje průchod slunečního svitu do centra domu po celý den.