Novostavba demonstrující kouzlo původních vesnických domů

Anna Dlouha
2. Prosinec 2016

Kouzlo architektury spočívá v její rozmanitosti, nikoliv však pouze v rozmanitosti objektové, ale také příběhové. Přestože jsou nejzajímavější příběhy spojeny se stavbami starými několik desítek let, vážou se úžasné historky také k novostavbám.


Majitelé domu v Popovičkách si nechali postavit dům, vedle jejich pozemku však zůstávala stále volná parcela. Vlastníkům domu nešlo o to, že bude plocha zastavěna, ale čím. Obava z toho, že v těsné blízkosti vyroste objekt narušující harmonické okolí, dovedla majitele k doporučení sousedního pozemku svému kolegovi. Pak už šlo všechno jako po drátcích.

 

Majitel nového pozemku dostal také tip na architektonické studio (stemple-tesar.com). A tak se stalo, že ve vísce, která má něco málo přes 300 obyvatel, vyrostl vedle dřevěného domku jeho cihelný bráška. Architekti Ján Stempel a Jan Jakub Tesař vytvořili druhou stavbu, která, stejně jako ta první, manifestuje masovou zástavbu devastující ráz české vesnice.  

Na fasádu domu se použila cihelná obezdívka, tradiční betonové střešní tašky nahradila břidlicová krytina.

 

Tradiční tvar domu ozvláštňuje příčný prostup domu. S jistou dávkou nadsázky můžeme prohlásit, že je stavba průchozí křížem krážem. Inspiraci tvůrci našli u průjezdných stodol.

Středobodem spodního patra je kulatý stůl. Dvě strany nabízí možnost vyjít ven, další dvě strany poskytují průchod hlouběji do vlastní stavby. Spodní patro funguje jako společenský prostor.  Záměrným vynecháním stropního zdiva vykouzlili tvůrci maximálně otevřené prostory.

 

Z hlediska funkce je podkroví protipólem spodního patra, vítá totiž výhradě domácí. Soukromá zóna čítá ložnice a sociální zařízení.

Rodinný dům v Popovičkách není jediným zajímavým projektem, který si páni architekti připsali na účet. O dalších projektech, vizích, životních cílech i zkušenostech se můžete dočíst v následujícím článku Stempel & Tesar.