Nízkoenergetický dům s kontrastním interiérem vychází svému okolí maximálně vstříc

Anna Dlouha
9. Květen 2018

Bydlení v Unhošti je důkazem toho, že i nízkoenergetické bydlení může mít styl. Na základě parametru energetické úspory byl vytvořen návrh jednopodlažní bezbariérové stavby s obkladem z tmavě mořeného dřeva. Umístění stavby reaguje na pozemkové dispozice, vzdálenost od příjezdové cesty i na své okolí.


Sepětí interiéru a exteriéru bylo dalším úkolem, s kterým si architekti Ján Stempel a Jan Jakub Tesař ze studia stempel-tesar.com museli poradit. A poradili si bravurně. Ze všech obytných místnosti mohou majitelé díky francouzským oknům vyjít do zahrady. Sepětí přírody a stavby je tak maximální. Díky vysoké míře velkoformátového zasklení je navíc vnitřek objektu prosvětlen.

Při navrhování terasy šli tvůrci o několik kroků před vlastními vizemi. Z toho důvodu se z terasy díky krytí stalo volné prodloužení vlastního interiéru.  V teplých měsících chrání místo před přehříváním, v zimních měsících naopak chrání stavbu před zbytečnou ztrátou tepla. S jistou nadsázkou bychom mohli říci, že slouží jako tepelný štít.

Celý prostor stavby byl z hlediska barev volen poměrně střídmě. Převahu šedé a bílé usměrňuje sluníčkově žlutý odstín, jenž se objevuje jak na nábytku, tak i doplňcích. Z hlediska materiálu je v domě jasným vítězem beton. V místnostech se objevuje ve dvou variantách – pohledový beton (stropy) a betonové tvárnice (stěny).

Volba betonu ušetřila majiteli poměrně velké peníze za omítku i sádrokarton. Kromě uspořených peněz získal klient také stavbu, která nic neskrývá. Rozjasnění interiéru přináší již zmíněné žluté vybavení. 

Úspornou a komfortní domácnost vybavili tvůrci minimalisticky, čímž se zachoval pocit vzdušného prostoru. Majitelovo vášeň pro vytříbené kousky a nové trendy dala vzniknout interiéru s puncem moderní.

Nízkoenergetický dům se může pochlubit také dvěma koupelnami. Jedna pokračuje v šedavém tónu, druhá uživatelům ukazuje svou bílou "tvář"