Nikoliv zapomenutá chaloupka, toť útulna v lese jest!

Luci Bečková
15. Červenec 2015

Název projektu: Lesní útulna

Autor: Architektonická kancelář Uhlík Architekti

Hlavní designéři: Petr Uhlík, Jan Šorm, Přemysl Jurák

Spolupráce: Martin Pazderník

Rok: 2013

Fotografie: Jan Kuděj


        Rozhodli se alespoň na chvíli utéct z dnešní rychlé společnosti, opustit kancelář a vzít do rukou místo počítačové myši kladívko, vrtačku a led - lampu. Přesunuli se do kraje balvanů, který se rozkládá na rozhraní středních a jižních Čech, aby zde vytvořili útulnu lesní pozorovatelnu a chlapskou zašívárnu v jednom. A tak bez stálého zdroje energie, ze dřeva z nedalekého polomu, vznikl velký černý objekt.

 

        Uzavřený a tajemný. Neříká čím může být, snad Noemovou archou. Ukrývá se na kraji lesa a hledí do prazvláštní hobití krajiny. Ve zvlněném terénu, posazený na balvany, vzdoruje nepříznivému počasí a čeká na příchod toho, pro kterého byl stvořený. Až po otevření dává jeho zvláštní vzezření jasný smysl. Nižší část může pohodlně ukrýt stojící lidskou postavu, zatímco zbylá svažující se část se stává platformou pro množství činností a útulným místem nad zemí.

 

        Nechť se tato útulna stane inspirací pro netradiční místo vašeho odpočinku či naopak nespoutané zábavy. Odlehlý kout vaší zahrady jen volá po novém využití. 

 

        Jednoduchý tvar, dřevěné obložení, dvě velké okna a energie okolní přírody. Strohá chaloupka, která nenarušuje chod lesa či zahrady. Čím jednodušší bude její realizace, tím výrazněji pocítíte, jak harmonizuje s okolím.

 

 

        Oprostěte se od majetnických sklonů dnešní doby. Nemusíte se namáhat nákupem drahého zahradního nábytku či dekorace. Při meditaci by byly rušivým prvkem a při divoké oslavě jistě oceníte co nejméně věcí, které lze, byť neúmyslně, rozbít. K nastolení pohodlí postačí větší množství polštářků a dek, které v případě potřeby uschováte do prostoru pod schody. Ty ostatně slouží také jako místo k sezení a provizorní stůl.

 

        V chladných zimních dnech jistě oceníte teplo, vycházející ze žhnoucích kamen. Praskání dřevěných polen bude dotvářet útulnou atmosféru a celý "altánek" se také rychle vyhřeje. Pro hladové z vás mohou tyto krbové kamna představovat primitivní, avšak stále funkční plotnu. Na přípravu honosného šestichodového menu to sice nebude, ale teplá polévka či voňavý čaj přijdou vhod.

 

 

        Během dne se kochejte uklidňujícím výhledem do přírody a jakmile zatoužíte po soukromí, postačí uzavřít boční stěnu. Strach nahánějící tma tak zůstane "stát na zápraží" a nikým nerušená zábava může žačít!

 

        Přichází mi na mysl citát Paula Coelha: "Abys poznal, kdo jsi, musíš někdy ztratit sám sebe." Liduprázdná útulna v lese se jeví jako ideální místo k dokonalému odpočinku a opětovnému hledání svého autentického já. Toto jednoduché útočiště si můžete vytvořit také přímo u vás na zahradě.