Nezbytný doplněk každé kuchyně: ostrůvek

Lenka Fenigbauerová
14. Prosinec 2014

Moderní domácnosti, byty a jejich vybavení se vyznačují jednoduchostí a praktičností. Centrální místností bytu bývá kuchyně a ta by měla být uspořádána tak, aby každá hospodyňka, která v ní tráví dost času, měla práci co nejvíce usnadněnou. K tomu jí ovšem nemusí pomáhat pouze různé elektrospotřebiče, ale i umístění dostatečně velké pracovní plochy, prostor pro samotné vaření, odkládací deska atd. Řešením je využití středového prostoru místnosti k stavbě kuchyňského ostrůvku. Pokud plánujete rekonstrukci kuchyně, inspirujte se těmito ukázkami.

 

Srdcem každého domova by měla být kuchyně. Klasické, rovné kuchyňské linky situované u zdi mají jistě své výhody v malých prostorech, ale setkáváme se u nich i s pár nedostatky. Obecně vzato platí, že domácí spotřebiče, jako je mikrovlnná trouba, kávovar, varná konvice či sporák patří ke zdi, kde ale zbývá místo pro přípravu ingrediencí? Elegantní řešení nabízejí právě ostrůvky.

Ve své kuchyni bychom se měli cítit dobře, mít volnost pohybu a vše potřebné po ruce.  To jsou přednosti designových ostrůvků, na kterých můžeme efektivně připravit skvělá jídla. Díky jejich parametrům, umístění a chytré, celistvé ploše je lze rychle a snadno čistit a jejich údržba tak nečiní žádnu námahu.

Kuchyňský ostrůvek je velmi šikovným pomocníkem i v případě, že vám v kuchyni přibude další pomocník. Zatímco u klasické linky byste si ve více lidech překáželi, okolo ostrůvku je místa dost a nic tak nebrání pracovat dvěma a více lidem současně na stejné ploše.

Jelikož se ostrůvky stavějí v blízkosti stěn, můžeme na ně umístit dřez a potrubí ukrýt do těla linky. Na ostrůvku máme k dispozici i čtyři stěny, kde je možno realizovat další úložný prostor sloužící například pro uschování nádob na vaření, či úkryt pro odpadkový koš.

Šikovný návrhář tak na kuchyňský ostrůvek umístí skřínky i zásuvky, do kterých hospodyňky ukryjí nezbytné věci pro vaření tak, aby je měly stále po ruce.

Velkým rodinám, které chtějí sdílet společný prostor i po dobu vaření se daří úspěšně účastnit rodinného života. Tento zdánlivě obyčejný kus nábytku totiž může být pomyslnou dělicí částí dvou místností místo nepropustné zdi.

V případě, že v místnosti nemáte mnoho prostoru a samostatný ostrůvek by se Vám nikam nevešel, existuje pohodlné řešení. Co takhle malý poloostrov? Disponuje stejnými přednostmi jako jeho dvojče, jen je praktičtější v malých kuchyních.

Kuchyňských ostrovů je nepřeberné množství a záleží jen na Vašem vkusu, potřebě i možnostem, jaký si do svého domova zvolíte. Je praktickým, účelným i doplňujícím prostředkem, který dodá Vaší kuchyni nový neotřelý vzhled a šmrnc.

Je jen na Vás jakého dojmu chcete docílit tak neváhejte a zpříjemněte si čas strávený při vaření. Vneste do svého domu moderní prvek, který Vám budou závidět.