Nevšední projekt nabitý originálními nápady, taková je Stodola v Čechách!

Natálie Vopařilová
30. Prosinec 2017

Unikátní realizace ateliéru archicraft nemá v České Republice obdoby. Jejím cílem bylo vytvořit místo plné pohodové atmosféry určené pro setkávání s rodinou a přáteli. Úkol splněn na výbornou. Projekt Stodola v Čechách, který byl vytvořen pro soukromého zadavetele, je bez debat projektem snů. A to nejen pro majitele, ale i pro tvůrce tohoto nápaditého objektu.

 

K dispozici byli architektům nemalé prostory s příjemnou dispozicí, kterou si zadavatel přál zachovat. Ve výsledku se tak jednalo o redesign původní dvoupodlažní kanceláře, který proběhl zcela bez konstrukčních změn. Nespočet rozmanitých aletrnativních nápadů v kombinaci s hledáním různých technologických řešení, tak, aby nebylo nutné zasáhnout do původní konstrukce prostoru, dal vzniknout ojedinělému objektu, který bude bavit malé i velké.

 

Realizace sází na naturální vzhled. Za tímto účelem využívá přírodní materiály, zejména pak dřevo, a nešetří zelení, která bujaře roste kam se jen podíváte.

Pravděpodobně nejpoutavější částí projektu je odpočívárna zařízená v patře. Tento celek je ideláním prostorem k běžné relaxaci během dne, pro odpolední čajové dýchánky, ale i pro vyjímečné příležitosti, jako například pro oslavu narozenin s přáteli, když je venku nevlídno.

 

Prostor je ponechán volný bez rušivého vybavení nábytkem. Za účelem pohodlí disponuje pouze polštářky s orientálními vzory, které se tématicky doplňují s lampiony a světélky zavěšenými na stromě. Vstup je zajištěn po točitých schodech z přízemí. Prostor před schodištěm je vybaven jako malá indoor zahrádka.

V přízemí se pak setkáváme s dalšími částmi bytu.

 

Těmi nejdůležitějšími je obývací pokoj a jídelna. Dominantou obývacího pokoje je nepopiratelně multifunkční objekt sloužící jako konferenční stolek i jako krb. Ten zároveň nabízí i prostor ke skladování polínek. Ze spodu je efektně nasvícen, což zdůrazňuje jeho důležitost. Milou záležitostí je i opravdu prostorná rohová lavice/pohovka, ze které je díky velkému postranímu oknu zajištěn krásný výhled ven.

 

Velká jídelna disponuje dlouhým robustním stolem ze dřeva u kterého společně pohodlně poobědvá nemalý počet srávníků.