Neviditelný svět na přání

Kateřina Cibulková
9. Květen 2016

Zadavatelé chtěli původní prostředí naprosto přeměnit, co se výsledného charisma bytu týče. Hlavní podmínkou zadání bylo vytvoření otevřeného prostoru využívajícího vestavěných skříní, koupelen a šaten. To vše se mělo stát neviditelným a zmizet v celkovém dojmu moderního interiéru, který nezapomíná na detail.


KaiF / FORM / 2014 / Kyjev


Nejdříve byla odstraněna předsíň, která se nacházela hned u vchodu a svou přílišnou rozlohou zamezovala volnému průhledu do interiéru. Obě strany se dohodly, že je zapotřebí obytné prostory co nejvíce propojit. Pevné stěny nahradila posuvná brána široká 3 metry, která zastupuje původní řešení v případech, kdy je oddělení nevyhnutelné.

 

Hned za dveřmi vítá návštěvníky skupinka objektů, které naznačují hlavní myšlenku celého bytu. Pařez a kameny ohlašují vstup do skrytého světa, který se sice tváří chladně, ale brzy dá najevo, že pouze štědře ustupuje do pozadí a vyzdvihuje krásu detailů z přírodních materiálů. Ty jsou často použity velmi kontrastně. V koupelně nahradil část běžného obkladu hrubý travertin, ke kterému se mezi dlaždicemi sprchového koutu přidává týkové dřevo. Ozdobou interiéru se mělo stát obnažené zdivo. Originální cihly nakonec ale nahradily jiné, působící starším a stylovějším dojmem.

Studio FORM věří v sílu nábytku na míru, který jediný dokáže, dle filozofie jeho členů, zaručit autentické vyznění interiéru. Také proto se v obývacím pokoji vyjímá úchvatná pětimetrová pohovka, která už nepotřebuje žádnou dodatečnou podporu, co se zajištění míst pro sezení týče. Každého, kdo si na ni přijde odpočinout, příjemně obejme a uvede do dalšího mikrosvěta v tomto výjimečném bytu.