Neutrální interiér okořeněný grafikou

Tomáš Čech
5. Duben 2016

Nevytvářeli ani sochu ani excentrický prostor. Naopak. Navrhli byt jako pozadí pro život přinesený a vložený novými obyvateli. A vzor? Ten propojuje, vysvětluje. Tvůrci z ateliéru 0,5 studio stáli u projektu od úplného počátku a na výsledku je to znát!


Autor:  0,5 studio

Realizace: 2014

Plocha: 82 m2


Již samotný výběr bytu a jeho budoucí možnosti konzultoval investor s architekty a ti tak od prvopočátku mohli pracovat s potřebami a přáními klienta. Ten měl naopak prostor lépe pochopit, co vlastně chce a co potřebuje. Vybraný byt v klidné části Holešovic prošel hned na začátku úpravou dispozice. Aby bylo možné splnit současné představy o fungování bytu, proměnilo se umístění vstupních a obslužných prostorů. Nově byly definovány obytné místnosti a propojený prostor obývací, jídelní a kuchyňské části byl přesunut na jih.

 

Propojujícím elementem celého bytu je mírná neutrální barevnost. Ta vytváří pozadí pro prvky, které si majitelé do bytu přinesli ze své předchozí domácnosti, ať už se jedná o solitérní mobiliář nebo drobné předměty. Stěny jsou natřeny bílou barvou, na podlaze jsou smrková prkna opatřená bílým voskem. Obklad s geometrickým vzorem kombinuje bílou, šedou a modrou barvu a prochází všemi obslužnými místnostmi.

 

„Jedna věc je kritizovat a upozorňovat na negativa, která je třeba odstranit. Druhá rovina pak je hledat potenciál, hledat kvality, které umožní růst zlepšení, pokrok. Mohou to být stejná místa, stejné situace. Jde o přístup, nastavení mysli.“

Nově vzniklou chodbu osvětluje rovněž nová makrolonová stěna. Je realizována v největším možném rozměru a zcela záměrně kontrastuje s ostatními výplněmi otvorů. Právě makrolon byl zvolen pro jeho estetické vlastnosti a nenáročnou manipulaci. Použít jiný materiál stejných rozměrů by bylo dosti komplikované.

Ústředním bodem obytného prostoru je „retro“ stůl a klasické židle, které najdeme ve spoustě českých domácností. Pořád slouží a ve skutečnosti, i když se to mnohým nebude zdát, jsou pěkné a vkusné. Police na levé straně celý prostor vizuálně sjednocují a propojují.

Kuchyně, především její barevnost, je navržena podle obkladů s geometrickým vzorem. Navazuje na ni malý provozní balkón. Ten díky orientaci na jih přímo vybízí k oblečení plavek a příjemnému trávení volných letních chvil.

Dnes ateliér, v budoucnu dětský pokoj – dnes „květinová džungle“ a rybičky, v budoucnu panenky a autíčka. Je skvělé, že děti budou mít světlý a prostorný pokoj s krásným výhledem do ulice. Je to pro ně nesmírně důležité!

I ložnice je vyvedena v jednoduché bílé barvě. Na jedné straně je rozměrná vestavěná skříň, na druhé pouze postel s nočními stolky odpovídajícími stolu v jídelně. Posuvné dveře na straně šetří spoustu místa a vůbec nevadí, že nejsou ve vestavěném pouzdru a posouvají se podél zdi.

Původní dispozice naprosto odpovídá dobovému standardu. Balkón z chodby, koupelna přístupná z kuchyně a pokoj pro služku. Bylo ihned jasné, že musí následovat výrazná proměna. Ovšem potenciál byl odhalen správně, to se následně potvrdilo!

Valná většina dělících příček byla odstraněna a nahrazena novými na jiných místech. S tím se samozřejmě změnilo i umístění většiny dveří. Vznikl vstupní prostor netradičního tvaru “S“. Na jižní straně vznikl nový propojený obytný prostor, směrem do ulice jsou umístěny dvě ložnice. Koupelna má nyní větší rozměry. Díky světlíku do ní i na toaletu proudí denní světlo.