Netradiční dřevostavba na slovensko-rakouském pohraničí

Pavla Kubu
21. Červenec 2016

Mnoho obyvatel Bratislavy se po roce 1989 rozhodlo bydlet ve vesnicích a městečkách těsně za rakouskými hranicemi. Dům, který navrhl architekt Pavol Pokorný, se nachází v oblasti Dolního Rakouska v městečku Hainburg an der Donau, které je díky svojí poloze velmi oblíbené u slovenských investorů. Hlavní výzvou pro architekty bylo vzhledem k zastavěnosti okolních pozemků především vytvořit dostatek intimity a pohodlí pro obyvatele domu.


Autor: Pavol Pokorný, Pokorny architekti

Lokalita: Hainburg an der Donau, Slovensko


Při návrhu autor vycházel z podmínek parcely a jejího okolí - pozemek se nacházel mezi dvěma zastavěnými parcelami. Na západní straně stál rodinný dům s garáží na hranici pozemku a na východní dům s okny a hlavními exteriérovými prostory orientovanými směrem k plánovanému novému domu. Dalším určujícím faktorem pro prostorový koncept byl mírný severní sklon pozemku. Řešením této situace se stala křížová kompozice dvou hlavních hmot budovy - přízemí a poschodí, které jsou navzájem pootočeny o 90°.

Přízemí s denní zónou je rovnoběžné s ulicí a je přímo napojeno na sousední garáž, která se nachází na hranici parcel. Do ulice směrem na sever směřuje pouze pásové okno z kuchyně. Hlavní prosklenná stěna je orientována na jih do zahrady, zatímco směrem k oběma sousedním pozemkům (východ a západ) má budova minimum oken.

 

Druhé patro domu, kde se nachází ložnice, je orientováno kolmo na přízemí. Architekti totiž nechtěli směřovat noční část domu výlučně na jih do zahrady, což by bylo nepříznivé z hlediska udržení tepelné pohody. Dalším benefitem tohoto řešení je východní slunce svítící do obou ložnic. Navíc přesahující poschodí přirozeně zastiňuje jižní terasu. Okna ložnic v patře odclonila od sousedů střešní terasa – její vyšší atikové zdi nahradily zábradlí a zajistily potřebnou intimitu.

Dům má jednoduchou a logickou dispozici. Téměř celé přízemí domu zabírá otevřený denní prostor s kuchyní, navazující jídelnou a obývacím pokojem. Interiér se zahradou propojuje terasa nacházející se za domem. Do poschodí byly umístěny ložnice, šatna a koupelna.