Neobvyklý japonský dům pro odpočinek

Tomáš Čech
27. Duben 2018

Stavba v japonském městě Ike není klasickým domem. Jedná se o kombinaci kuchyně a přístřeší pro postižené nebo nemohoucí. Navrhl jej architekt Issei Suma. Dvě dámy zde slouží svým klientům i místní komunitě.


Autoři návrhu: SUMA I Issei Suma

Realizace: 2015

Plocha: 100 m²

Místo: Ike I Japonsko


Kdysi zde byl hřebem kopce. Předchozí obyvatel pozemku přírodní ráz pozměnil a krajinu srovnal. Tvůrce proto navrhl seskupení malých objemů různých výšek, které tak symbolizují rozličnost původního terénu. Pět „chat“ v sobě ukrývá pokoj pro hosty, kteří potřebují intenzivní péči, bezbariérový bazén, kuchyni a obslužné prostory. Hosté mohou na jídlo přijít sem nebo je jim pokrm doručen přímo domů.

 

„Lidé, kteří věnují svou energii a pracovní zápal jiným, si zaslouží maximální podporu, uznání a ocenění. Pokud může architektura zlepšit, zjednodušit, zpříjemnit jejich práci a pomoci tak nejenom jim, ale i samozřejmě i opečovávaným, je to skvělé!“

Krása okolní krajiny je hodnota, která přispívá kvalitě života vždy. V případě lidí, kteří jsou odkázání na ostatní a tráví na místě mnoho času, je úroveň prostředí, i když bude třeba jenom za oknem, ještě o mnoho důležitější.

Stavba kopíruje mírné zvlnění terénu a respektuje tak jeho současný, i když ne původní stav. Jak „fasády“ tak střechy jsou pokryty stejným materiálem, což objektu dodává mírně abstraktní ráz. Hladké povrchy narušují jen jednotky klimatizace.

Až vyrostou nově zasazené stromy, zeleň postupně prostoupí mezi domy. Některé objemy jsou zakončeny jehlanovitě, jiné jsou „seříznuté“ a ve vrcholu je světlík, který uvnitř vytváří úžasnou světelnou atmosféru.

Bezbariérový bazén připomíná do země pomalu se zavrtávací mušli. Jeho geometrie je nesmírně elegantní. Pokoj je hned vedle, pohyb host je tam maximálně zjednodušen. V rohu je sprcha, na stěně je umyvadlo.

Kuchyni dominuje dlouhý varný ostrůvek a masivní dřevěný stůl s výrazným kobercem. Jejich estetiku by zde pravděpodobně čekal jenom málokdo. Propojení s exteriérem je díky velkým obloukovým oknům intenzivní.

Půdorys tvoří pět vzájemně pootočených a částečně se přesahujících čtverců. Jeden je věnován pokoji hostů, hned vedle je pak bazén. Největší je prostor kuchyně, vedle ní jsou obslužné části.