Není důležité co je uvnitř, ale venku

Tomáš Čech
17. Leden 2018

Někdy je důležité navrhnout příjemný a útulný interiér. V případě projektu Pigeon Loft od kanceáře Schmidt3 je to ale skoro nepodstatné. Nejdůležitější je výhled z okna a to co je za ním.


Autor: Schmidt3

Realizace: 2012

Místo: Zapallar I Chile


Příběh vzniku tohoto projektu je poměrně zajímavý. Architekti zachránili ze stavby svého projektu několik oken a dalších stavebních kousků, aniž by věděli, co s nimi udělají. Až po letech se naskytla příležitost a na svažitém pozemku postavili malou stavbu. U nás by pravděpodobně získala označení chata. Jedná se o jednopodlažní objekt bez dveří. Tvoří ho jedna velká místnost, od které je pouze příčkou odděleno zázemí, kuchyně a koupelna s toaletou. Za okny je velká terasa.

"Když se podíváte na jakékoliv internetové stránky o architektuře, uvidíte spousty domů. Zřejmě najdete krásné fotografie exteriéru, pravděpodobně i interiéru, a navíc nějaké výkresy. Možná i diagramy dokumentující koncepci stavby. Co však uvidíte jen velmi zřídka, takřka nikdy, jsou fotografie okolí. Nevíte, kde se dům nachází. Nevíte, jak daleko je to do města, ani neznáte sousedy. Tyto faktory jsou opomíjené, zároveň ale nesmírně významné. Mnohdy dokonce důležitější, než samotný dům. Pigeon Loft se svým úžasným výhledem je toho jasným důkazem. Neměli bychom myslet jen na to co postavíme, ale i kde to postavíme."

Dům je postaven na poměrně příkrém svahu v nejvyšší části pozemku. Je zajištěn úžasný výhled a dobrá přístupnost.

Interiér je velmi jednoduchý, vše je podřízeno výhledu. Je zde pouze pár kusů mobiliáře a jedna nábytková stěna, která odděluje hygienické zázemí a kuchyni.

Okenní rámy jsou velmi subtilní. Propojení terasy s interiérem je tak velmi intenzivní.

Takový výhled je neuvěřitelným doplňkem interiéru. Zároveň je to vždy unikát, který nikdo jiný nemá.

Půdorys je naprosto jednoduchý. Jediná stěna dělí prostor na dvě části, hlavní pokoj a zázemí. Pocit vzdušnosti podporovaný výhledem je tak ještě umocněn.

Řezopohled skvěle dokumentuje rozvržení interiéru i konstrukci. Pro komunikaci s klientem je to velmi vděčný nástroj.