Nenásilné pohodlí

Tomáš Čech
30. Červenec 2015

Byt v novostavbě není zárukou kvalitního bydlení. Většinou je třeba k řešení interiéru povolat někoho znalého věci. Třeba a3um atelier.


Autor:  a3um atelier

Realizace: 2014

Plocha:  110 m2


Byt v novostavbě v centru Bratislavy měl pro klienta dvě zásadní nevýhody. První byla hloubka dispozice celých 12 m a druhou pak poměrně chladný vzhled fasády. Oba problémy měli architekti za úkol vyřešit. Navrhli proto interiér světlý a materiálově teplý. Dubové parkety doplňuje bílá výmalba. Materiálové řešení nábytku je v celém bytě stejné. Je použita buková překližka. Její hrany jsou schválně ponechány co nejvíce viditelné, architekti chtěli zvýraznit kvalitně působící řez.

Více méně neutrální celek je doplněn několika osobními detaily. Nad pohovkou je umístěna polystyrénová pěna, aby zlepšila akustiku interiéru. Navíc je skryta za desku z kruhovými otvory, opět z bukové překližky, takže vzniká zajímavá instalace. Stejný kruhový dekor používá i honosný bar. Kdysi samozřejmá součást každého obývacího pokoje, dnes již spíše výjimka. Sympatická je digestoř, navíc s vývodem do technické šachty. Jídelní stůl se dá částečně zasouvat pod pracovní desku. V prostorově štědré chodbě, má 20 m2, je umístěn dostatek úložných prostor, ty jsou navíc vtipně skryté za průsvitným závěsem, který tak umí vytvářet zajímavý efekt.

„Interiéry současných novostaveb většinou neoplývají přílišnou kvalitou. Jejich dispozice obvykle nejsou zrovna výstavní a mnohdy je překonávají i řešení panelové výstavby. Je proto nesmírně důležité, aby návrh samotného interiéru byl proveden kvalitně. Nesmírnou hloubku dispozice nezměníte, až předimenzovanou vstupní část také ne, a z velkorysou výškou stropu 3,1 m rovněž není lehké se popasovat. Úkolů je zkrátka poměrně hodně a je dobře, když po koupi bytu zbudou peníze i na uspokojivé řešení interiéru. Je důležité si svůj rozpočet rozložit do všech částí projektu.“

Obývací pokoj je sice spojen s kuchyní, jeho výrazně podlouhlý charakter však přirozeně člení místnost na jednotlivé zóny.

Bar je opravdu honosný. Dává vzpomenout na staré filmy a gentlemany chodící zásadně v obleku.

Kuchyňská linka z bukové překližky. Korpusy jsou přiznané a dvířka nemají úchytky. Jsou v nich vyřezány kruhové otvory.

Sedací nábytek je jedním z mála kusů interiéru, který nebyl vyroben na míru. Za oknem se skrývá prostorná lodžie.

Když se rozsvítí světla za závěsem, vzniká zajímavý efekt. Tmavá chodba se tak může proměnit v příjemný a zajímavý prostor.

Koupelna je zařízena velmi jednoduše. Její prostornost umožnila umístit zde jak sprchu, tak vanu. Je zde i pračka se sušičkou. Toaleta je umístěna samostatně.

Z půdorysu je jasně patrné, jak hluboká je dispozice. To však architekti při návrhu dispozice samozřejmě změnit nemohli. Příjemná je prostorná terasa, společná pro obývací pokoj i ložnici.