Nenápadný domek ve staré alpské vesničce

Pavla Kubu
28. Březen 2017

Dnes společně navštívíme vesnický dům postavený v chráněné oblasti slovinského národního parku Triglav v obci Stara Fužina.  Budova elegantně stojí na strmém svahu a shlíží dolů do nádherného ledovcového údolí. Stavba krásně zapadá do okolní horské krajiny a svým charakterem ctí tradiční venkovskou architekturu.


Autor: Skupaj Arhitekti

Lokalita: Lake Bohinj, 4265 Bohinjsko jezero, Slovinsko


Na místě domu původně stála opravna aut. Střešní hřeben nového domu je otočen o 90 stupňů od originálu tak, aby byly maximilizovány sluneční zisky. Tato změna musela být projednána se slovinským institutem pro ochranu kulturního dědictví, který se stará o památkovou péči a zachování architektury ve starých alpských vesničkách.

Velkou pozornost architekti zaměřili na řešení střechy. Její designový koncept vychází z venkovského pragmatismu a vyznačuje se rozdílnou hloubkou v různých částech domu. Ta vychází z toho, jakou má střecha v daném místě plnit funkci. Delší vyčnívající střecha je nad vchodem ze severní strany a také nad proskleným jižním průčelím, kde slouží jako ochrana proti slunečním paprskům.

 

Při stavbě domu byly využity přírodní materiály jako jsou kámen a dřevo. Ty byly doplněny o kovové prvky z pozinkovaného plechu, které byly navrženy autorem projektu. Zajímavě řešeny jsou okapy, které zachovávají tradiční motiv dřevěných okapů s háčky, ale jsou vyrobeny z kovu.

Půdorys domu je poměrně malý, ale prostor je velmi dobře využit. Společenské místnosti se nacházejí v přízemi a prostřednictvím schodiště jsou propojeny s patrem, kam byly umístěny ložnice. Místnost ložnice je od schodů oddělena pouze linií šatních skříní.

 

V interiéru jasně dominuje dřevo. Jeho nadvládu příjemně narušuje betonová stěna u krbu i minimalisticky laděná koupelna oděná do bílého hávu.

 

I přes odlišné pojetí detailů, čisté linie, prosklené plochy a absenci odzdobných dřevěných prvků, působí dům, jakoby tu stál odjakživa.