Nenápadný australský dům ukrývá interiér jako ze sna

Anna Dlouha
30. Duben 2018

Austrálie, země protinožců, je plná divů – zvláštnosti najdeme v australské kultuře, zvířeně, květeně i architektuře. Australská architektura je obšírnou složkou sama o sobě. Rozdíly mezi stavbami se samozřejmě v prvé řadě odvíjí od finančních dispozic, v těsném závěsu je diferenciace způsobené tím, v jaké lokalitě se stavba nachází. Zpravidla se totiž výrazně odlišují stavby přímořské od těch vnitrozemských. Pojďme se společně podívat na zdánlivě nenápadný řadový domek, který ve svých útrobách skrývá skutečné interiérové bohatství.

Pocit, jaký ve Vás dům vyvolává, velmi úzce souvisí s tím, z jaké strany na dům nazíráte. Zatímco čelní strana působí s minimem okenic nepřístupně, zadní část se volně otevírá přírodě. V těsné blízkosti domu bylo zbudováno venkovní posezení s grilem, který díky nepatrné vzdálenosti od společenské místnost, tedy i od kuchyně, může v teplých měsících fungovat jako letní kuchyně. 

Koutek s posezením dokreslují citroníky.

Celý interiér byl laděn do jemných tónů. Ty, v kombinaci s přírodními materiály, vytvářejí efekt útulné domácnosti s nádechem romantiky.

Společenská hala kopíruje myšlenku tzv. open space prostorů. V jedné velké místnosti se nachází obývací pokoj, jídelna i kuchyň. Jednotlivé části spolu "sousedí" a dalo by říci, že i kooperují. 

 

Materiálově i barevně se nábytek v jednotlivých částech doplňuje - jídelní stůl navazuje na styl konferenčního stolku, kuchyňská linka zase ladí s obývací soupravou... 

Krb v obývací části dokresluje atmosféru toho pravého romantického prostoru. 

Při navrhování kuchyně byla brána v potaz zvýšená potřeba světla. Architekti dali prostor nejen světlu umělému, ale samozřejmě i tomu dennímu. Do kuchyně proniká díky prosklené vložce, jíž architekti vsadili mezi horní a dolní skříňky kuchyňské linky.

 

Při jistém úhlu pohledu může okno vyvolávat efekt grafického skla s motivem lístků a květů

Zatímco spodnímu patru vévodí společenské prostory, horní zůstalo doménou soukromých místností.

Zajímavě užitým prvkem v dětském pokoji je postel s kováním. Horní část disponuje kruhovou obručí, jíž je možno použít k aplikaci závěsů, které mohou jedna dvě plnit funkci postelových nebes. 

Ráz dětského pokoje podtrhují jemné tóny, samolepky na zdech a samozřejmě hračky.