Nejvyšší postýlka na světě

Tomáš Čech
10. Září 2018

Jedna jediná místnost ukrývá vše důležité a poskytuje dostatek prostoru pro život původně dvou, dnes tříčlenné rodiny. To je výsledek spolupráce investora s architekty z ateliéru 0,5 studio.


Autor:  0,5 studio

Plocha: 50 m2


Vzhledem k očekávanému přírůstku do rodiny, se klienti rozhodli proměnit svůj byt 1+1. V dané době jim vyhovoval, ale předpokládané vyšší nároky by již nesplnil. Po vzájemných konzultacích vzešlo z pera architektů několik zásahů. Laminátovou podlahu nahradily přírodní dubové parkety. Jedno centrální svítidlo nahradilo textilní vedení k několika samostatným zdrojům. Boční zeď byla seškrábána a vznikl tak netradiční estetický prvek. Hlavním vstupem do interiéru však je, že do zadní, méně osvětlené strany místnosti, bylo vloženo mezipatro, kde je umístěn prostor pro spaní rodičů. Jeho konstrukci, která sahá přes celou šířku místnosti, doplňují prvky z bílého lamina. Mají částečně nosnou funkci, částečně funkci dělící a částečně nabízejí prostor pro uskladnění.

 

Prvním kritériem v internetových vyhledávačích nemovitostí je počet pokojů. Byt na I. P. Pavlova je jasným důkazem, že toto číslo není zdaleka tak rozhodující, jak se může zdát. Příjemná atmosféra pro bydlení může vzniknout prakticky kdekoliv a více záleží na způsobu využití a požadavkům odpovídajícímu návrhu.“

Schody do patra přiléhají k vnitřní stěně bytu a za sebou skrývají prostor pro uskladnění velkých věcí. Knihovna je nosným prvkem a zároveň odděluje prostor herny, kam by v budoucnu měla být umístěna samostatná postel nejmladšího člena rodiny.

Dnes je postýlka nahoře, v budoucnu zde ale budou spát jen dospělí. Bezpečnost zajišťuje až po strop natažená síť. Zajišťuje absolutní bezpečnost, nikdo se nemusí bát, a zároveň ponechává pocit volnosti a vzdušnosti.

Zákoutí oddělené skříněmi má v budoucnu sloužit jako prostor pro spaní dítěte. Díky vysokým stropům se podařilo zajistit dostatečnou světlou výšku jak v patře, tak i pod ním. Obyvatelům je k dispozici 2,1 m.

Díky vysoce efektivnímu využití vnitřní části půdorysu bytu zůstala prosvětlená část u oken volná. Jsou zde umístěny solitéry dvou stolů, pracovního a jídelního, a bicí souprava. Nad hlavami obyvatel je pak uložen bicykl.

Půdorys prozrazuje kontrast, který je v obytné místnosti uložen. Zadní část je maximálně efektivně využita. Je zde prostor pro uskladnění všeho potřebného a jsou zde místa pro spaní. Část u oken pak disponuje volným prostorem, vzhledem k velikosti bytu je ho zde opravdu hodně, pro společný život všech členů domácnosti.