Nechte se unést provensálským stylem

Laura Kučerová
25. Prosinec 2017

      Romantický, elegantní a decentní. Přesně takový je francouzský styl, který má své přívržence. A stále přibývají… Proč? Důvodů je hned několik. Venkovský design je nám mnohem bližší, nežli moderní, neosobitý. Ať si vyberete jakoukoliv místnost, vždy bude vkusně zařízená a útulná. Navíc, můžete zapomenout na drahou, luxusní výbavu.

 

      Život na vesnici totiž spočíval v soběstačnosti a příležitostného nákupu ve městě. To se odrazilo na použití doplňků zcela všedních, které byly originálně zakomponovány v interiéru. Věnečky z obilí, kytice natrhaná z kvetoucích trvalek a růží ze zahrádky, zrenovovaný kredenc po babičce, či omšelé kameninové džbány. To vše vnáší úchvatnou atmosféru, kterou můžete přinést i do vašeho obydlí. Můžete se řídit následujícími tipy anebo se jen tak nechat unášet krásou uvedených realizací.

 

 

Bílá

       To je základ. V místnosti by mělo být alespoň pár prvků sladěno do této barvy. Sedací nábytek, komody, podlaha. Okolní stěny by měly být vymalovány bělostnými nebo alespoň pastelovými odstíny.

 

Podlaha

       Masivní dřevěné desky, vybroušené a nalakované poloprůsvitným lakem, dodají unikátní vzhled. Pokud se vám tato varianta zdá poněkud náročnější na údržbu, můžete ji zaměnit za plovoucí či z vinylu. Z barevné škály byste ale měli volit spíše nevýrazné, v tónech šedé či béžové.

      Dlažba je ale také alternativním řešením. Ideální je kamenná, ale nyní jsou dostupné i strukturované keramické dlaždice, které mají starobylý vzhled.

 

Židle

       Měly by být světlé a nějakým způsobem zajímavě tvarované, vzdušné a zdobené. Z materiálů můžeme volit dřevo nebo ratan, avšak pokud se nám jejich současný vzhled nelíbí, můžeme na ně nechat ušít potah se vzorováním, svázaný vzadu mašlí nebo ozdobený knoflíky.

 

 

Prosklené dvířka

       Abychom dodali více lehkosti je vhodné některé dvířka u kuchyňské linky nechat prosklít anebo je nechat zcela volně, jako police pro odkládání talířků a hrnků.

 

Proutěné koše

       Ratan či mořská tráva. Obojí dodá rustikální vzhled. Navíc úložných prostorů není nikdy dost!

 

Pohovka

       Maximálně pohodlná, oblá a z textilu. Může být kombinována i s použitím dřeva, ale pouze v malé míře.

 

Trámy

       Ne každý se může pyšnit dřevěným stropem. Zejména pokud se jedná o byty panelových domů. Někdy je ale možné vytvořit tzv. imitaci nosných konstrukcí a to tak, že je uměle vytvoříme. Naopak pokud jste vlastníky nevzhledných dřevěných sloupů, můžete je buďto vybrousit a nalakovat nebo obložit deskami.

 

 

 

Rostliny

       Květiny ve váze či bylinky v kuchyni. Přidají živý zelený element a vytvoří dobré mikroklima. Usušené levandule, dobromysl, pšenice a jiné navíc podtrhnou neobyčejný design.

 

Závěsy

        Zabrání nepříjemným pohledům sousedů, ale také zobytní prostor. Měly by být ideálně z bavlny či lnu, na krajích sepnuté zajímavou stužkou či kovou sponkou.

 

Obklad

       Stěny z přírodního kamene nebo terakotových pásků přidají venkovský vzhled. Nehodí se ale do každého prostoru, proto musíme být opatrní s jejich použitím.

 

Osobité osvětlení

       Zdobené kovové lustry uchvátí náš pohled nejen v noci, kdy se žárovky prostoupí žlutým světlem celou místnost.