Návrat ke kořenům za pomocí rustikálního stylu

Anna Dlouha
3. Duben 2017

Pokud lze nějaký styl považovat za nestárnoucí, tak je to určitě rustika. Přestože čas utíká neúprosně kupředu, tento styl zůstává takřka neměnný a stále se těší velké oblibě. Zatímco v dřívějších dobách se lidé uchylovali k venkovskému stylu z důvodu malého výběru možností, dnes se k tomuto stylu navrací kvůli jeho umu vnést do jakékoliv místnosti teplo domova.

 

Právě dřevo, obnažené cihly a přírodní barvy jsou důvodem, proč se lidé k rustikálnímu stylu stále vrací. Přírodní materiály totiž působí příjemnějším dojmem než umělé hmoty, které mohou vyvolávat sterilní pocit. Rustika se může objevit v jakékoliv místnosti – my se nyní podíváme na to, jak by mohla vypadat rustikálně laděná kuchyň!

Pokud se u Vás rustika stala jasnou volbou, pak není co řešit. V případě, že ale váháte, odpovězte si na následující otázky – Líbí se mi v interiéru dřevo? Chci mít netradiční kuchyň? Bude se mi kuchyň líbit ještě za deset let?

 

Pokud jste odpověděli třikrát ANO, rustika je pro Vás tím pravým ořechovým. Velmi důležité je totiž uvědomit si, že kuchyň není krátkodobou investicí. V případě, že Vás volba stylu omrzí po půl roce, doplatí na to jak peněženka, tak i vy, neboť tomu budete muset obětovat další čas a energii. Proto je nesmírně důležité, být si volbou jistý!

Kouzlo rustiky stojí na principu jednoduchosti. Mezi typické znaky rustikálně laděné kuchyně patří dřevěný stůl, kostkovaný ubrus a samostatně stojící příborník. Bez dřeva by to samozřejmě nešlo! Dřevo se může objevit na zdi, stropě (trámy), podlaze, nábytku. Na dřevěné plochy se nejlépe hodí dřevo dubové, bukové či ořechové v hrubém opracování. Právě dřevitá hrubost a neotesanost vytvoří dojem propojenosti s přírodou.

 

Monotónnímu dřevěnému vzezření se vyhnete např. za pomocí dlaždic, umělých/pravých kožešin, kovové dekorace. Nejvhodnějším druhem podlahové krytiny je buď dlažba s motivem pálené cihly, anebo dřevěná podlaha. Objevit se však může také koberec – volba by měla směřovat k těm, jež jsou laděné do přírodních barev a motivů.

I přestože doba pokročila a přinesla s sebou mnohé technické vymoženosti, rustikální styl si zachovává svou osobitost. Místo, aby se rustika přizpůsobila elektrickým spotřebičům a technice, je to přesně naopak. Doba se rustice snaží vyjít vstříc. Z toho důvodu se na trhu objevily odsávače par v podobě komínu či sporák připomínající klasickou pec. Stylově sice připomínají vybavení našich babiček, z hlediska funkcí jsou ale o pár kroků kupředu.  

 

TIP! Spotřebiče, které by mohly narušovat ráz venkovské kuchyňky lze jednoduše „schovat“ do některé ze skříněk. Chytré věci Vám tak zůstanou při ruce a nebudou kazit celkový dojem.