Návrat do minulosti!

Anna Dlouha
4. Duben 2016

Každé bydlení je, respektive by mělo být, otiskem majitele. Milovníci minimalismu se vyhnou zbytečnému užívání detailů, romantici sáhnout po jemných vzorech, rustikálně založení majitelé si do své domácnosti pustí kus přírody v podobě dřeva a obdivovatelé umění přenesou svou vášně do charakteru domácnosti. Holešické bydlení, z dílny MIdesign.cz není žádnou výjimkou - byt Vám hned na první pohled prozradí, jakému stylu dávají majitelé přednost.  

 

K tomu, abyste zjistili, že jsou domácí milovníky umění, Vám postačí vstup do hlavní chodby. Pokud Vás série obrazů nepřesvědčila, pokračujte dál do obývacího pokoj, ložnice a pokoje pro hosty. Byt je zkrátka prosycen uměním, které na Vás číhá doslova na každém rohu. Andyho Warhola však rozhodně nečekejte, obrazy jsou, stejně jako zbytek vybavení, laděny tak, aby doplňovaly stanovený koncept bytu.

Nejvýraznější místností bytu je společenský prostor laděný do stylu noblesních měšťanských přijímacích salónků. Prostor propojuje kuchyň, jídelnu, obývací pokoj. Dominantou místnosti jsou jednoznačně majestátní sněhobílá kachlová kamna v obývací části. Duch obývacího pokoje – jako společenské místnosti – zůstal zcela zachován.

 

Televizi byste zde hledali jen těžko. Přestože to pro mnohé může být nepředstavitelné, místnost bez rušivého moderního elementu dokáže nabídnout zábavu i tak. Vášniví čtenáři si jistě vyberou některý ze svazků uložených do knihovny, milovníci hudby si pak mohou ukrátit dlouhé chvíle hraním, či poslechem několika líbezných tónů piana a Ti, co chtějí pouze relaxovat, se mohou usadit do kožených sedaček a poslouchat zvuk praskajícího dřeva v kamnech.

Pokud by se však někomu skutečně zastesklo po sledování televizních zpráv a seriálů může tak učinit v ložnici či pokoji pro hosty. Spojovníkem mezi kuchyňskou a obývací částí je jídelna vybavená jídelním setem v bílo-hnědé barvě.

 

Přestože se kuchyňská část snažila odolávat moderním vlivům, zcela jim neunikla.  Vedle dominantního měšťanského stylu se tu uplatňuje právě již zmíněná moderna – bodovky, dřez, sporák aj.  Soulad se zbytkem společenské místnosti zajišťují dekorační sloupky na lince (podpůrné u ostrůvku), malované prosklení skříněk, ale např. i digestoř.

Stylovou opozicí společenské místnosti je domácí pracovna. Po rustikálním nábytku tu není ani památky. Místnost je přizpůsobena potřebám majitele – možnost domácích porad a práce z domova. Z toho důvodu byl do místnosti zvolen rafinovaný pracovní stůl esového tvaru.