Navenek obyčejný dům s originálním a hravým interiérem

Dominika Tesárková
1. Květen 2018

Dům s přízemím a dvěma dalšími patry byl navržen v rezidenční japonské části Yokohama, pro kterou je charakteristický  zvlněný terén. Této výzvy se ujalo studio Takeshi Hosaka. Pozemek o rozloze 60 metrů čtverečních je jak ze severní, tak z jižní strany v blízkém kontaktu s okolními domy. Na první pohled tedy parcela vypadá "pohřbena" ve svém okolí.

 

Nutností bylo především přivést do interiéru světlo a čerstvý vzduch. Okna ve všech podlaží zůstala ve stejné výšce i stejně vysoká. Přesto se podařilo tíženého výsledku dosáhnout.

V přízemí vzduch proudí mezi protilehlými okny. Podmínkou pouze je, že všechen nábytek nesmí přesáhnout výšku 300mm, aby nezabraňoval cirkulaci vzduchu. O kontakt s přírodou se postarali pomocí mírně zvýšené podlahy, která jakoby volně přecházela ven na zelený svah.

První a druhé patro i přes relativně velkoryse řešená okna poskytuje dostatečné soukromí, přívod světla i čerstvého vzduchu. Všechna podlaží se drží stejného designu, proto je občas obtížné rozeznat, ve kterém se člověk zrovna nachází.