Naturalistická vila s prvky moderny nebo je to naopak?

Anna Dlouha
1. Leden 2016

Krásná přízemní vila, ve které se snoubí naturalistický styl s tím moderním (nebo je to obráceně?), se nachází ve Zdiměřicích. Kombinaci prvků můžeme vidět hned na první pohled. Na fasádě dochází ke hře dřevěných a bíle omítaných kvádrů. Venkovní fasáda je doplněna o terasu krytou pergolou.


 

Dům leží uprostřed zástavby příměstského typu. Přestože je domek dvoupatrový, veškerý rodinný a společenský život je situován do prvního patra. Pokud se řadíte mezi ty, kteří si svou práci berou domů, případně pracují z domova, jistě se Vám zalíbí architektonické řešení druhého podlaží. Při tvorbě návrhů byl kladen důraz na zakomponování ateliéru/pracovny do domovních prostorů. Ateliér se nakonec z domu vydělil a získal privátní místo na střeše. Druhé patro tedy patří pouze „pracantům“.

 

Místnost nabízí prostory pro tvůrčí psaní. V případě krizových situací či nedostatku inspirace umožňuje pracovna vyjít na střešní terasu. Kávička, „nalokání“ se čerstvého vzduchu a chvíle odpočinku na sluníčku zlepší náladu téměř každému. Terasa však, kromě možnosti odpočinku, nabízí také krásný výhled na park v Průhonicích.

Interiér domu byl navržen tak, aby došlo k maximálnímu propojení místností, a použitý styl se tak stal kompaktním.

 

První patro nabízí pokoje od A do Z. Najdeme zde ložnice, jídelnu, kuchyň, koupelnu, obývací pokoj. Veškeré pokoje byly efektivně rozmístěny po domě, čímž došlo k maximálnímu využití prostoru. Obyvatelé vily si tak můžou užívat klidu a dostatku soukromí.

 

Světlo je neopomenutelnou součástí našeho každodenního počínání. Z toho důvodu byl v domě kladen důraz na zajištění dostatku světla v místnostech – přes den denního, v noci světla umělého. Pronikání denního světla do domu zajistila velká francouzská okna. Umělé světlo mají "na starosti" bodovky a lustry. 

Dům byl vybaven tak, aby působil na své majitele, a případné hosty, útulným dojmem.

 

Obývací pokoj, kuchyň a jídelna tvoří vlastně jednu velkou místnost. Z toho důvodu došlo k barevnému i stylovému sjednocení bytového nábytku a vybavení.

 

Dominantní barvou je hnědá a bílá. Prolínání těchto barev můžeme vidět na kuchyňské lince nebo např. na jídelním stole a židlích.

Dveře umístěné v kuchyni umožňují vyjít do zahrady. Rozměrná zahrada poskytuje dostatek prostoru pro hraní her, opalování, pořádání "grillpárty" či narozeninové oslavy. 

 

Touhu zaplavat si, mohou domácí uspokojit v krytém bazénu, který je situován na bok domu. Krytá varianta umožňuje koupání bez ohledu na počasí.