Nápaditě řešený dům poskytuje rodině maximum soukromí

Pavla Kubu
22. Březen 2018

Pozemky v okrajové části Olomouce byly donedávna využívány zejména jako soukromé zahrady. Vybudování přístupových komunikací a inženýrských sítí odstartovalo rozvoj tohoto území. Na stále houstnoucí zástavbu mysleli také architekti Hana Horáková (KAMKABINET) a Jiří Vokřál (JVArchitekt) při návrhu tohoto domu. Je koncipovaný tak, aby vytvořil maximální soukromí svým obyvatelům.

Půdorys domu vychází právě z požadavku na soukromí. Přízemní hmota se skládá z třích křídel a vnitřního átria. Skladba křídel vytváří půdorysný tvar písmene "U" otevřený na jižní stranu parcely.

Hlavní vstup je situovaný do východního křídla a navazuje na příjezdovou komunikaci. V tomto křídle se nachází převážně zázemí pro dům a pracovna. Ze vstupní haly je přístupná hlavní obytná část domu, pracovna, šatna, sprcha s toaletou a sklad s pracovnou. Vstupní hala je propojená s garáží přes šatnu, na kterou navazuje technická místnost. Odtud je umožněný přístup do skladu a do átria.

Navazující severní křídlo se otevírá na jih do soukromého átria. Prosklená stěna s posuvnými dveřmi propojuje interiér s částečně krytou terasou. V západním křídle domu se nachází dětské pokoje s hygienickým zázemím. Jsou orientovány do zahrady a mají společnou krytou terasu. Severní a západní křídlo domu je komunikačně propojeno chodbou, která se volně prolíná s hlavním obytným prostorem.

Součástí hlavního obytného prostoru je jídelna s kuchyní, která je zapuštěná v nice a prosvětlená světlíkem. Kuchyňský kout je od obytného prostoru oddělen posuvnými dveřmi. Jídelní stůl je od kuchyně vymezen pojízdným pultem, který zároveň slouží pro příležitostné sezení. Na opačném konci místnosti se nachází obývací a společenská zóna.

Stěny vstupní haly jsou obložené dřevěnými deskami potaženými přírodní dubovou dýhou. Tento materiál se objevuje také na interiérových dřevěných dveřích a dalším nábytku. Mezi halou a obytným prostorem najdeme dřevěné dýhované dveře na celou výšku prostoru. Zajímavým a efektním prvkem jsou perforované kruhové otvory ve dveřích, které odkazují na perforovanou stěnu hlavní místnosti.