Nádherná vila v rakouském pohraničí okouzluje svou čistotou a jednoduchostí

Pavla Kubu
26. Květen 2018

Kitsse je malá obec v Rakousku nedaleko slovenských hranic. Je tedy logické, že tato oblast je mezi Slováky velmi oblíbená a mnoho z nich se rozhodlo stavět právě zde. Rodinný dům, který vám chceme představit, je dílem architektů ze slovenského studia B52. Nachází se v nové zástavbě na rovinatém pozemku s výhledem na městě Berg a meruňkové sady, které jsou pro tuto oblast typické.

Hmota domu je propojena a zároveň rozdělena dvěma átrii. Kromě toho, že zabezpečují soukromí, jsou také ochranou proti větru, která je v této lokalitě potřebná.

 

Jižní átrium je chráněno natočenými lamelami z cedrového dřeva a zkrášlují ho vzrostlé bonsaje. Vše je korunováno průhledem do krajiny přes obývací pokoj. Dochází tak k maximálnímu propojení interiéru s exteriérem.

Ze severní strany je pozemek chráněny garáží a zahradním skladem. Mezi ně byla umístěna velkorysá terasa.

Denní místnosti jsou orientovány do zahrady, zatímco technická místnost, pracovna, komora a hygienické zázemí v patře jsou obráceny do ulice. Toto řešení zabezpečilo obyvatelům domu dostatek potřebného soukromí. Pocit intimity v zahradě podporuje i umístění garáže, zastřešené terasy a zahradního skladu.

Interiér domu je ztvárněn minimalisticky čistě a odráží tak exteriér domu. Interiérová designérka využila neutrální barevnou paletu, kterou doplnila o dřevěné prvky. Výjimečnou částí interiéru je bezesporu prosklené schodiště, které působí, jako by se vznášelo v prostoru sněhobílé kuchyně.