Nádherná dřevostavba ukrývá interiér políbený asijskou exotikou

Anna Dlouha
10. Červen 2018

Dva domy, dva různé přístupy, jeden pozemek o velikosti 660m2.


Kromě toho, že pozemek oplýval několika stovkami metrů, mohl se pochlubit také rovinatým terénem s mírným převýšením a lokalitou zasazenou do těsné blízkosti lesa s krásným výhledem na celou Bratislavu. Klient mající tento pozemek se na architekty Ing. arch. Mateje Gréberta a Ing. arch. Juraje Benetina z architektonického studia compassatelier.com obrátil s žádostí o postavení dvou domů na témže pozemku. Protože se taková nabídka jevila jako jasná výzva, tvůrci přikývli.

 

Parcelu rozdělili rovným dílem na dva pozemky. Oba domy byly navrženy obdobným způsobem, my se nyní podíváme na dům „B“.

Celý koncept objektu byl postaven na maximální otevřenosti, prosvětlenosti a exotičnosti.


Dokladem propojenosti je společenská místnost, která plní jak funkci kuchyně, tak i obývací pokoje a jídelny. Tím to ale nekončí. Díky posuvným velkoformátovým dveřím do zahrady slouží terasa jako volné interiérové prodloužení. V letních měsících může díky svému vybavení fungovat jako letní kuchyň. Součástí společenské haly je také zimní zahrada.

Přestože byl interiér založen na jednoduchosti – zdi natřené jednoduchým bílým nátěrem, obnažený panelový strop – najdeme v něm několik exkluzivních kousků nábytku dovezených z Bali. Díky vytříbenému vkusu získává interiér atmosféru exotických dálek. 

Kromě toho, že se dům může pochlubit dvěma nadzemními patry, oplývá také jedním podzemním. Do toho byla umístěna koupelna, pokoj pro hosty a místnost pro kutily. První podlaží zůstává doménou ryze domácí. Najdeme v něm dětský pokoj, ložnici, velkou koupelnu a úžasný šatník.  Z manželské ložnice vede přímý vstup na postranní terasu.

Druhé nadzemní podlaží funguje jako tvůrčí patro, nachází se tu totiž otevřený ateliér s terasou. Právě odsud je vidět to nejkrásnější panoráma Bratislavy a jejího okolí.