Nádherná dřevostavba je oázou klidu za městem

Pavla Kubu
2. Srpen 2017

Jednopodlažní stavba o rozloze 270 metrů čtverečních stojící na mírně svažitém pozemku je zvenku nenápadná a přirozeně splývá s okolní krajinou. Pokud si ji ale prohlédnete zblízka, oněmíte úžasem. Dům získal Cenu poroty a Cenu veřejnosti v soutěži Dřevěná stavba roku 2014 a jeho autorem je architektonické studio Hipposdesign. Zveme vás na návštěvu!

Centrální vodní plocha osázená lekníny a další vegetací dům přirozeně propojuje s okolní malebnou přírodou. Obytná část vodní plochu ze tří stran uzavírá a je s ní v přímém kontaktu. Koncepce domu umožňuje uživatelům neustálý pohyb mezi exteriérem a interiérem - dům mohou opustit a zase se do něho vrátit ze všech světových stran. V několika místech hmotu domu přerušují atria, ve kterých jsou zasazené stromy, bylinky a květiny. Vnášejí tak vůně a barvy přírody i do interiéru.

Návaznost na přírodu zajišťuje také bohatá fauna a flóra v okolí domu. Navozuje dojem japonské zahrady a v každém ročním období dodává okolí domu jinou atmosféru.

Pro koncept prostoru bylo pro architekty i majitele klíčové slovo kvalita, nikoliv luxus. Podstatnou roli hrálo propojení domu se zahradou a vodní plochou ve středu domu. Dům má žít a stárnout společně s jeho obyvateli a poskytnout jim maximální užitný komfort. I z tohoto důvodu se architekti rozhodli pro jednopodlažní stavbu, což člověk ocení především s příchodem stáří, kdy se jakékoliv schody stávají překážkou.

Borovicový nosný skelet domu byl koncipován tak, aby jeho struktura poskytla prostorovou transparentnost, která nabízí různé průhledy i prosklené stěny. Základním prvkem jsou tu rastry stěn s tabulkovou výplní obdélníkových formátů. Jako materiál pro podlahu bylo zvoleno převážně dubové dřevo.

Téměř ze všech částí domu mají majitelé výhled do hlavního vnitřního atria s vodní hladinou. Například od krásného dubového jídelního stolu, který byl vyroben na míru.

Kuchyně je čistě bílá a krásně zapadá do okolního prostoru. Pracovní deska byla vyrobena z lávového kamene.

V koupelnách je nejvýraznějším prvkem mramor na stěnách, podlahu zde pokrývá teakové dřevo. Převládá minimalismus, díky kterému nádherně vyniká volně stojící vana.

Dětský pokoj nabízí velkorysý prostor na hraní a dovádění. Krásné indiánské teepee slouží jako příjemný úkryt a odpočinek během dne.